Kora za roladu
700 g blitve (ili špinata)
3 žlice parmezana
3 žlice vrhnja
pola žlice margarina
2 jaja
muškatni oraščić
sol, papar
Nadjev
350 g sira za mazanje (sa začinskim travama) ili svježeg kravljeg sira
propasirani češanj češnjaka
sol, papar, vlasac
1 žlica kiselog vrhnja (po potrebi)
1 crvena paprika ili rajčica (iz rajčice odstranite sjemenke i vodenasti dio)
Ako koristite blitvu, operite ju, trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.
(*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )
Zeleni dio blitve blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi 2 minute. Stavite ju u cjedilo i dobro ocijedite pritišćući ju donjim stranom žlice. Još vruću blitvu sitno nasjeckajte.
Ako koristite svježi špinat, operite ga, očistite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2 min. Stavite ga u cjedilo i dobro ocijedite pritišćući ga donjim stranom žlice. Još vrući špinat sitno nasjeckajte.
Ako koristite smrznuti špinat, odledite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati).
Vruću nasjeckanu blitvu (ili špinat) pomiješajte s ribanim oraščićem, margarinom, parmezanom, vrhnjem i začinima.
Ostavite da se smjesa hladi pet minuta, a onda umiješajte žumanjke.
Istucite snijeg od posoljenih bjelanjaka i žlicom lagano umiješajte u smjesu od blitve.
Lim za pečenje (40 cm x 28 cm) obložite papirom za pečenje, namastite ga i pobrašnite. Ravnomjerno razmažite smjesu od blitve.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10 – 12 min da očvrsne.
Pečenu koru istresite iz lima (gornjom stranom okrenutom prema dolje) na čisti ubrus.
Ostavite da se hladi pola sata.
Sir pomiješajte s vrhnjem i zdrobljenim češnjakom. Dodajte sol, papar i nasjeckani vlasac.
Kremu od sira razmažite po ohlađenoj kori. Gore posložite rajčicu/papriku narezanu na kockice.
Počevši od duže strane, narolajte u roladu.
Stavite ju u hladnjak da se nadjev stvrdne.
*Roladu možete puniti različitim namazima/nadjevima i različitim povrćem.
Umjesto parmezana u smjesu za koru možete staviti 2 žlice brašna.
Roladu možete poslužiti i toplu: Nadjevenu roladu pospite tvrdim sirom i zapecite.
Ovo je recept za «Rolada od špinata» iz «Vegetarijanske kuharice», autorice Roz Denny.
Post je objavljen 10.04.2008. u 09:19 sati.