Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira

Image and video hosting by TinyPic


Za crepęs iliti palačinke
125 g brašna
375 ml mlijeka
300 g blitve (ili svježeg ili smrznutog špinata)
4 jaja
muškatni oraščić
sol, papar
ulje za prženje
Za umak
30 g maslaca
40 g brašna
500 ml mlijeka
150 g naribanog tvrdog sira
muškatni oraščić
slatka paprika
sol


Dobro umutite brašno s mlijekom pazeći da ne nastanu grudice, ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.

Ako koristite blitvu, operite ju, trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.

Image and video hosting by TinyPic

(*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )

Zeleni dio blitve blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi 2 minute. Odmah ju isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ju nasjeckajte.


Ako koristite svježi špinat, operite ga, očistite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2 min. Odmah ga isperite hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ga nasjeckajte.

Ako koristite smrznuti špinat, odledite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i lagano zagrijavati). Ostavite da se ohladi.


Umutite jaja pa ih umiješati u smjesu od brašna i mlijeka.
Dodajte hladnu nasjeckanu blitvu i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Od pripremljene smjese na masnoći ispecite deblje palačinke.

Tople palačinke narolajte i narežite na 1 cm debele šnite. Šnite složite u namaštanu vatrostalnu posudu.

Image and video hosting by TinyPic

U loncu zagrijte maslac pa dodajte brašno i kratko popržite.
Dodajte mlijeko, dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se umak malo zgusne.

Maknite sa štednjaka pa dodajte naribani sir i miješajte da se sir rastopi u umaku.
Začinite solju, paprom, slatkom paprikom i muškatnim oraščićem.

Pripremljeni umak odmah prelijte po narezanim šnitama palačinki i pecite na 220 stupnjeva da dobije lijepu boju.


*Recept je iz časopisa «Burda Mode», 6/1981.




Post je objavljen 05.04.2008. u 13:07 sati.