Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivancerovac

Marketing

GLAZBA UJEDINJUJE

Snježana Rončević
Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja
predškolske djece
Sveučilište u Zadru

SAŽETAK
U ovom radu autorica predstavlja poimanja glazbe i čovjeka, duhovnosti, stvaralačkog procesa, kulture i tradicije, umjetnosti i umjetničkog djela koji sve to i ujedinjuju.
Mi koji volimo i razumijemo glazbu, koji smo dio svog mladenačkog zanosa i energije uložili u nju i koji se i dan danas posvećujemo njoj i njezinom pravilnom poimanju možemo se i trebamo izboriti za njezino pravedno mjesto u neravnopravnoj borbi reklama, potrošačkog mentaliteta i naglašenih komercijalnih interesa.

Prenosimo:Hrčak


Umjetnost traži slaganje.

Svako stvaranje teži da se razlije. Čim završi djelo, stvaralac osjeća potrebu da svoju radost podijeli jer prirodno traži da dođe u dodir s bližnjim koji postaje njegov slušalac.
Slušalac tada reagira i postaje partner u igri koju je osmislio stvaralac. Ta činjenica da je partner slobodan prihvatiti ili odbiti sudjelovanje u igri ipak mu ne daje pravo da bude sudac.
To aktivno reagiranje je neosporno rijetka pojava, ali kad je prisutna i proživljena donosi partneru tako živo zadovoljstvo i u izvjesnoj ga mjeri sjedinjuje da duhom koji je zamislio i realizirao djelo koje sluša te mu daje iluziju da se identificira sa stvaraocem.
To je i smisao čuvene Rafaelove izreke: "Razumjeti, znači izjednačiti".
Kad se kaže interpretator, misli se prevodilac, i nije bez razloga što jedna čuvena talijanska izreka u formi igre riječi izjednačuje prijevod s izdajstvom.
Pri ocjenjivanju umjetničkog djela, pored etičke vrijednosti, moramo imati i u vidu njegovu emotivnu snagu i izražajnu ljepotu.
Zato u odgajanju treba težiti prema usvajanju izvjesnog smisla za "ono" neizrecivo, u formiranju jasnog i sigurnog ukusa za ekspresivne vrijednosti i njihove granice, za obrazovanost ne samo uha nego i duha.
Mišljenja sam da se nijedno umjetničko djelo ne može manje dosegnuti nego kritičkim riječima, a da pritom ne dođemo do manje ili više sročenih nesporazuma.
Neke doživljaje ne možemo opisati riječima, jednostavno su se dogodili u prostoru, vremenu ili su njegovi dijelovi – to su tajanstvena bića, čiji život traje paralelno uz naš život koji prolazi, taknu ga, produhove i prime široko.




Post je objavljen 11.04.2008. u 07:00 sati.