400 g špageta
250 g svježeg graška
1 glavica luka
100 g margarina
300 ml juhe (ili 300 ml vode i 1 čajna žlica Vegete)
3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
2 čajne žlice suhog origana
1 čajna žlica sušenog kumina
3 žlice kečapa
300 ml kiselog vrhnja
100 g naribanog tvrdog sira
4 žumanjka
2 bjelanjaka
sol, papar
3 žlice krušnih mrvica + za lim
margarin za lim
Torta se počinje pripremati dan ranije.
Nasjeckajte luk i popržite ga na 50 g margarina. Dodajte grašak, juhu (ili vodu i Vegetu) i kečap pa posolite. Kuhajte 20 min. Ako koristite smrznuti grašak, vrijeme kuhanja bi trebalo biti kraće pa stavite i manje tekućine.
Umiješajte kiselo vrhnje i kuhajte još 5 min. Odvojite 10 žlica smjese, a u ostatak umiješajte skuhane ocijeđene špagete (špagete skuhajte prema uputi s pakiranja).
Smjesu sa špagetama rasporedite u tanjem sloju po limu za pečenje ili poslužavniku da se što prije ohladi.
Od posoljenih bjelanjaka istucite snijeg.
Ohlađene špagete (mogu biti mlaki) stavite u zdjelu i pomiješajte ih s peršinovim lišćem, origanom, kuminom, žumanjcima, 80 g sira, te začinite solju i paprom i na kraju lagano umiješajte snijeg.
Okrugli kalup (promjera 22 cm) obližite papirom za pečenje, papir dobro namastite hladnim margarinom po dnu i stranicama i obilno posipajte krušnim mrvicama.
Dodajte špagete, pritisnite dlanovima da budu ravnomjerno raspoređene, poravnajte odozgo pa zalijte s 10 žlica sačuvane smjese.
Odozgo posipajte preostali naribani sir i nakapajte s 25 g rastopljenog margarina.
Pecite 30 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se torta potpuno ohladi u limu.
Ohlađenu tortu u limu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Sljedeći dan prije posluživanja lim s tortom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15 min (ne skidajte foliju).
Zatim skinite foliju i po torti posipajte 3 žlice krušnih mrvica i rasporedite 25 g na listiće narezanog margarina pa pecite 10 min na 200 stupnjeva (bez folije).
Tortu ostavite da se hladi 10ak min u kalupu.
Zatim na nju stavite tanjur i čvrsto držeći tanjur na kalupu, sve zajedno okrenite da torta sklizne na tanjur. Odmah na tortu stavite drugi tanjur i okrenite sve zajedno (tako da ona strana koja je za vrijeme pečenja bila gore i sada bude gore).
Poslužite odmah.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa Ljetna kuharica; poseban prilog, Jutarnji list,
23. 8. 2006.
Post je objavljen 26.03.2008. u 08:50 sati.