Nadjev
150 g mljevenih lješnjaka
80 g meda
3 žlice jabukovače (možete staviti i rum)
4 jabuke
3 žlice limunovog soka
Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca )posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili 7 g običnog suhog kvasca - onda treba ostaviti tijesto da se diže
250 ml mlijeka
50 g meda
80 g margarina
Za premazivanje
1 žumanjak
2 žlice slatkog vrhnja
Za nadjev, mljevene lješnjake pomiješajte s medom i jabukovačom.
Jabuke ogulite, naribajte i nakapajte ih limunovim sokom.
Za tijesto, u posudu stavite brašno, Garant kvasac, mlijeko, med i margarin. Miksajte svrdlastim nastavcima za dizana tijesta, 2 minute na najvećoj brzini.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine 1 cm.
Po tijestu razmažite smjesu s lješnjacima, a po njoj rasporedite naribane jabuke.
(Po želji, možete posipati i s 50 g nasjeckanih lješnjaka i 50 g grožđica).
Narolajte tijesto kao savijaču.
Okrugli kalup (promjera 24-26 cm) obložite papirom za pečenje. Papir namastite.
Tankim, oštrim pobrašnjenim nožem narežite savijaču na ploške (debljine oko 3-4 cm).
Pužiće slažite u kalup (prerezana strana okrenuta je prema gore, odnosno dolje).
Ostavite pužiće da odstoje 15 min.
Žumanjak pomiješajte sa slatkim vrhnjem i premažite pužiće.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40-50 min.
Ostavite pužiće da se hlade u kalupu.
Pužiće narežite nožem i poslužite hladne (ili mlake).
*Tijesto možete napraviti i s običnim suhim ili svježim kvascem. Zamijesite ga kao što i inače pripremate dizana tijesta i ostavite da se diže oko 1 sat.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Lisa specijal: Radost Uskrsa», 20. 3. 2007.
Post je objavljen 26.03.2008. u 08:38 sati.