Biskvit
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
5 žlica oštrog brašna
Krema
500 ml biljnog šlaga
2 šlagfixa
250 g smrznutih malina
100-150 g šećera u prahu
2 žlice sirupa od malina (sok za slaganje s vodom)
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice čokolade u prahu
3 žlice Nutelle
3 žlice ruma
Preljev
100 g čokolade za kuhanje
60 g margarina
čajna žlica biljnog ulja
+
3 žlice pekmeza od malina (može i od borovnice, višnje…)
Ukrašavanje
šarene mrvice
Za biskvit: od bjelanjaka istući čvrsti snijeg.
Dodati šećer i miksati 2 min na najvećoj brzini.
Dodati brašno i kratko promiksati .
Kalup promjera 22 cm obložiti papirom za pečenje, papir namastiti i pobrašniti.
Smjesu ravnomjerno rasporediti u kalup.
Peći u zagrijanoj pećnici na 150-180 stupnjeva 30ak minuta.
Biskvit izvaditi, odlijepiti papir i ostaviti biskvit da se ohladi.
Za kremu: ostaviti maline da se odmrznu. Čokoladu za kuhanje sitno nasjeckati nožem.
Izmiksati šlag sa šlagfixom. Podijeliti smjesu na dva dijela.
U jedan dio dodati odmrznute maline zajedno s tekućinom koju su ispustile tijekom odmrzavanja. Miksati na najvećoj brzini 1-2 min. Dodati šećer u prahu i sirup pa promiksati na najvećoj brzini (po potrebi dodati više šećera). Odvojiti 8 žlica kreme za ukrašavanje, a u ostatak umiješati nasjeckanu čokoladu.
U drugu polovicu šlaga dodati čokoladu u prahu, Nutellu i rum, kratko promiksati.
Biskvit dva puta vodoravno prerezati da se dobiju 3 jednake kore.
Na tanjur staviti jednu koru i premazati ju kremom od malina. Poklopiti drugom korom, pa nju premazati kremom od čokolade i poklopiti trećom korom.
Ugrijati pekmez da bude gladak pa ga razmazati po gornjoj kori i ostaviti da se hladi 5-10 min.
Od aluminijske folije ili papira za pečenje napraviti prstenasti obruč i čvrsto omotati oko gornjeg dijela torte (krajeve zalijepiti salotepom).
Za preljev, nasjeckati čokoladu za kuhanje i rastopit ju na pari zajedno s margarinom i uljem.
Preliti ju po gornjoj kori premazanoj pekmezom (obruč od folije ili papira treba spriječiti čokoladu da curi na sve strane).
Tortu staviti u hladnjak na 30ak min.
Zatim tortu izvaditi iz hladnjaka i pažljivo skinuti obruč od folije. Tortu sa strane premazati sačuvanom kremom, ukrasiti puslicama kreme i šećernim mrvicama.
Tortu izvaditi iz hladnjaka 1 sat prije posluživanja, rezati ju nožem umočenim u vruću vodu.
Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od bjelanjaka s voćem
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Spužvasta torta od bjelanjaka
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
...
Post je objavljen 18.03.2008. u 08:11 sati.