Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač od bjelanjaka s voćem

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
200 g brašna
1 žumanjak
prstohvat soli
1 vanilin šećer
120 g šećera
120 g hladnog margarina, narezanog na listiće
2-3 žlice kiselog vrhnja
+
masnoća i krušne mrvice za lim


Smjesa od bjelanjaka
7 bjelanjaka
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 g kokosovog brašna
40 g brašna
1 pecivo od prethodnog dana
+
1 limenka kompota od breskvi, ili krušaka ili marelica…

Krema
400 ml sačuvanog soka iz kompota
2 praška za puding od vanilije
4 žlice šećera
100 ml sirupa (sok za slaganje s vodom) od breskve (može i neki drugi, npr. od naranče, ananasa…)


Za tijesto, brašno prosijte u posudu, dodajte sve ostale sastojke i brzo zamijesite tijesto.
Od tijesta oblikujte kuglu, zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

Breskve ocijedite, sok sačuvajte.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.

Kalup za tortu (promjera 24-26 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i posipajte krušnim mrvicama. Razvaljano tijesto stavite u kalup, oblikujte rub visine 4-5 cm. Tijesto nabockajte vilicom i po njemu rasporedite ocijeđene breskve.

Pecite 25 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Bjelanjke izmiksajte uz prstohvat soli u čvrst snijeg.

Dodajte obje vrste šećera i miksajte da se šećer otopi.

Pecivo naribajte pa ga zajedno s kokosovim brašnom i običnim brašnom umiješajte u smjesu od bjelanjaka.

Kolač izvadite iz pećnice, odmah ga premažite smjesom od bjelanjaka, odozgo zagladite.

Vratite u pećnicu i pecite 30ak min na 180 stupnjeva (kolač odozgo ne smije ostati bijel, nego mora dobiti sasvim svijetlu, lagano smeđkastu boju.

Kolač ostavite u kalupu da se ohladi (najbolje preko noći).


Za kremu, izmjerite koliko ima sačuvanog soka iz kompota, po potrebi dolijte vodu.
350 ml soka zakuhajte.
50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding.
Na zakuhanom soku skuhajte puding. Maknite s vatre i odmah pjenjačom umiješajte sirup i brzo prelite smjesu po kolaču.

Kad se krema ohladi izvadite kolač iz kalupa, odlijepite papir, kolač odozgo posipajte kokosovim brašnom.

Image and video hosting by TinyPic

*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Lisa: Čarolija okusa», br. 11, 19. 10. 2006.


Što s bjelanjcima?
Crno-bijela mini-šahovska torta s pudingom
Kolači/torte od bjelanjaka (varijacije na temu)
Kolač od kokosa i ananasa
Mentolka
Spužvasta torta od bjelanjaka
Torta od bjelanjaka s malinama i čokoladom
Čokoladna juha sa žličnjacima od bjelanjaka i kokosa iliti Šnenokle na čokoladnom umaku
...



Post je objavljen 17.03.2008. u 08:32 sati.