Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

SVJETLO U MRAKU

Vjerujem da su mnogi ponekad pomislili kako bi bilo lijepo proživjeti malo života na svjetioniku.
Na lanterni.
Negdje nasred mora, na hridima i rtovima otoka i kopna, tamo gdje opasnosti vrebaju za brodove koji ploviti moraju.
Biti netko ko pali svjetlo u mraku, svjetlo sigurnosti, svjetlo spasa.
Priznajem da ja jesam, nekada pomišljala kako bi mi baš odgovaralo živjeti na svjetioniku. Bilo je to u doba mladosti kad su
takve ideje bile plod romantičnih razmišljanja, pa i nekih razočaravajućih iskustava kada bi se najradije maknula od svih i svega i živila svoj život tamo gdje je najljepše, blizu mora.
Prošle su godine, a svjetionici su ostali tamo negdje na pučini, na hridima, sve dalji i dalji...tek tu i tamo zasvjetlucalo bi svjetlo u mraku.
Ploveći prema Visu, često bi pred ulazak u luku pogledom pozdravljala impozantni svjetionik Stončica, smješten na sjeveroistočnom rtu Stončica. Nikad mi nije palo na pamet da ću jednom imati priliku popeti se u njegov toranj i dotaknuti to oko koje svijetli u mraku.

Image and video hosting by TinyPic
/skenirana fotografija - nepoznat autor/

Dogodilo se. Upoznala sam Anu - mladu ženu svjetioničara upravo tog svjetionika. Škola za aromaterapeute otvorila mi je mnoge puteve, pa tako i taj put do poznatog viškog svjetionika.


Image and video hosting by TinyPic
/sken razglednice - foto Grahovac/

Ugodna čakula u podnožju svjetionika, obilazak unutrašnjosti stare kamene zgrade, popeti se onim kamenim zavojitim stepeništem do vrha tornja, do staklene kupole u kojoj je smještena ogromna "lampadina"...obuhvatiti pogledom morski put koji osvjetljava to svjetlo u mraku...zahvaliti Ani i Ići što su nam pružili taj jedinstven doživljaj.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Većina fotografija koje sam tom prilikom uslikala je vrlo loše kvalitete i nisu baš prikladne za objavu.
Tražeći po internetu neke podatke o svjetioniku Stončica, pronašla sam mnoge fotografije svjetionika, a među njima i nekoliko koje je uslikala sama Ana - koja se vrlo uspješno bavi i fotografijom. Radije ću vam prikazati par njenih fotografija koje sam našla u Galeriji Badrov -skupna izložba Svjetionici


Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Na kraju ostala je još samo pjesma...





Post je objavljen 15.03.2008. u 16:42 sati.