1-2 glavice salate kristalke (upotrebljavaju se samo veći listovi)
450 g kus-kusa (možete upotrijebiti i bulgur ili proso; razlika je u količini vode potrebne za prelijevanje)
za varijantu s kečapom:
oko 4 žlica kečapa (možete kombinirati blagi i ljuti, ovisi koliko ljuti okus želite)
3 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
2 češnja češnjaka
1 manji crveni luk
(kiseli krstavci, feferoni/čili, masline…)
1 žlica ulja
malo limunovog soka
sol, papar, mljeveni čili, slatka ili ljuta crvena paprika…
za varijantu s majonezom:
oko 4 žlica majoneze (možete ju kombinirati s jogurtom ili kiselim vrhnjem)
3 žlica nasjeckanog peršinovog lišća
2 češnja češnjaka
1 manji crveni luk
(kiseli krstavci, feferoni/čili, masline…)
malo limunovog soka
sol, papar, mljeveni čili, slatka ili ljuta crvena paprika…
Ako koristite kus-kus, zakuhajte 450 ml vode s 1 čajnom žlicom Vegete.
Kipućom vodom prelijte kus-kus, poklopite posudu i ostavite da stoji 15ak min.
Promiješajte vilicom i podijelite na dva dijela.
Ako koristite bulgur, zakuhajte 1 litru vode sa žlicom Vegete.
Kipućom vodom prelijte kus-kus (ili bulgur), poklopite posudu i ostavite da stoji 15ak min.
Promiješajte vilicom i podijelite na dva dijela.
Ako koristite proso, stavite u lonac 1200 ml vode i žlicu Vegete pa kad zakuha umiješajte proso. Kuhajte na laganoj vatro oko 25 min da proso omekša, a tekućina ispari (za vrijeme kuhanja podlijevajte vodom).
Skuhani proso podijelite na dva dijela.
Ako su smjese previše suhe, možete ih dodatno razrijediti vodom.
Za verziju s kečapom, jednoj polovici smjese dodajte kečap, peršinovo lišće, očišćeni i nasjeckani luk i češnjak pa dobro promiješajte.
Po želji možete dodati malo sitno nasjeckanih kiselih krastavaca, feferona, čilija, sitno narezanih maslina…
Začinite uljem, limunovim sokom, solju, paprom… i dobro promiješajte.
Za verziju s majonezom, drugoj polovici smjese dodajte majonezu, peršinovo lišće, očišćeni i nasjeckani luk i češnjak pa promiješajte.
Po želji možete dodati malo sitno nasjeckanih kiselih krastavaca, feferona, čilija, sitno narezanih maslina…
Začinite limunovim sokom, solju, paprom… i dobro promiješajte.
Zelenu salatu očistite tako da odvojite veće listove, operite ih i osušite papirnatim ubrusom ili kuhinjskom krpom.
Salatu od kus-kusa (ili bulgura ili prosa) poslužite s velikim listovima zelene salate (uz to možete poslužiti i na kriške narezanu rajčicu).
Posluživanje: svatko sebi uzima list zelene salate i na njega stavlja oko 1 žlicu smjese od kečapa ili majoneze. List salate se preklopi na pola po dužini, jede se bez vilice i noža, dakle prstima.
Po želji, možete sami napuniti listove salate smjesom od kečapa ili majoneze i tako ih poslužiti.
Salata se obično poslužuje hladna, ili eventualno mlaka, kao predjelo.
Salatu od kus-kusa (ili bulgura ili prosa) možete poslužiti i kao svaku drugu salatu, bez (slaganja zamotuljaka od) zelene salate.
*Recept se temelji na receptu sa stranice:
http://www.vox.de/perfekte_dinner_352.php?rez_id=1662
Recepti s kus-kusom, prosom, quinoom...
Mahune s prosom
Popečci od quinoe i Popečci od prosa s koricom od sezama, kikirikija ili cornflakesa
Salata od kus-kusa s tikvicama i umakom od avokada
Zamotuljci od blitve s kus-kusom ili bulgurom ili quinoom...
Zapečeni kus-kus s povrćem i umakom
Post je objavljen 14.03.2008. u 10:21 sati.