Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pikantne buhtle

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže) ili 7 g običnog suhog kvasca - onda treba ostaviti tijesto da se digne
2 jaja
200 ml kiselog mlijeka
150 g svježeg kravljeg sira
50 g naribanog Emmentalera
sol, papar
+
1 umućeno jaje za premazivanje
sezam

Nadjev
2 crvena luka
2 češnja češnjaka
600 g svježeg ili smrznutog špinata (može i blitva, prokulica…)
2 tvrdo kuhana jaja
100 g Fetta sira
50 g naribanog Emmentalera
sol, papar

Umak
250 g kiselog vrhnja
3 žlice nasjeckanog svježeg peršinovog lišća
2 čajne žlice sušenog origana
1 čajna žlica sušene majčine dušice
1 čajna žlica sušenog kopra
1 žlica kečapa
2 sitno narezana kisela krastavca
sol, papar


Ako koristite svježi špinat, očistite ga, operite i blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 2 min. Ocijedite ga i odmah prelijte hladnom vodom. Rukom dobro istisnite vodu iz špinata pa ga nasjeckajte.

Ako koristite zamrznuti špinat odledite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac zajedno sa žlicom vode i lagano zagrijavati da se odledi i da tekućina ispari).

Ako koristite blitvu, očistite ju i trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.
Image and video hosting by TinyPic
(*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )


Zeleni dio blitve blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 2 min. Ocijedite ju i odmah prelijte hladnom vodom. Rukom dobro istisnite vodu iz nje i nasjeckajte ju.

Ako koristite prokulicu, očistite ju, odozdo ju zarežite u križ i kuhajte u posoljenoj vodi da omekša (vrijeme kuhanja ovisi o veličini).
Ocijedite ju i usitnite u multipraktiku.

Očistite obje vrste luka, nasjeckajte ih i popržite na ulju. Dodajte blanširano povrće i začine pa popržite oko minutu.

Maknite s vatre i ostavite smjesu da se ohladi.
Jaja narežite na komadiće pa ih dodajte ohlađenom povrću zajedno s narezanom Fettom i naribanim Emmentalerom. Promiješajte i začinite po ukusu.


Za tijesto, pomiješajte brašno s Garant kvascem, dodajte sve ostale sastojke i miksajte svrdlastim nastavcima 2 min na najvećoj brzini.

Tijesto premijesite rukama uz dodatak brašna i podijelite ga na 20ak jednakih komada.

Razvaljajte komade tijesta i na svaki stavite malo nadjeva i oblikujte buhtlu (kuglu) da nadjev ne izlazi. Buhtle stavljajte u namašteni kalup.

Ostavite da odstoje 15 min, zatim ih premažite umućenim jajetom, posipajte sezamom i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 25 min.

Pomiješajte sve sastojke za umak i poslužite uz buhtle.
Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu iz časopisa Lisa: čarolija okusa, 21. 2. 2008.



Post je objavljen 12.03.2008. u 20:42 sati.