Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Talijanska uskršnja pita od sira i špinata

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
400 g brašna
3 žlice ulja
prstohvat soli
oko 200 ml ledeno hladne vode

Nadjev
1 kg svježe blitve ili špinata (ili smrznuti špinat)
4 srednja crvena luka
2 češnja češnjaka
40 g maslaca
400 g svježeg kravljeg sira
100 ml kiselog vrhnja
60 g naribanog parmezana
5 jaja
sol, papar
muškatni oraščić


Od prosijanog brašna, ulja i sol zamijesite tijesto dodavajući vodu po potrebi. Tijesto ostavitie na hladnom 30 min.

Ako koristite blitvu, oprite ju, odrežite joj središnji, bijeli, zadebljani dio i stabljiku.

Image and video hosting by TinyPic

(*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve )

Zeleni dio blitve blanširajte 2 min u posoljenoj kipućoj vodi. Odmah ju prelijte hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ju nasjeckajte.

Ako koristite svježi špinat, očistite ga i operite. Blanširajte ga 2 min u posoljenoj kipućoj vodi. Odmah ga prelijte hladnom vodom i dobro ocijedite. Grubo ga nasjeckajte.

Ako koristite smrznuti špinat odmrznite ga prema uputi s pakiranja (obično ga treba staviti u lonac s 1 žlicom vode i zagrijavati da se odmrzne i tekućina ispari).

Luk sitno nasjeckajte i popržite na maslacu.

Dodajte nasjeckanu blitvu/špinat i lagano pirjajte 3 min. Maknute sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

Sir zdrobite i izmiksajte ga s vrhnjem da bude kremast.

Dodajte mu ohlađenu blitvu/špinat i parmezan pa začinite.

Tijesto podijelite na 8 dijelova. Svaki dio tanko razvaljajte u krug 24 cm veličine.

Od ostataka tijesta kalupima za sitne kolače izrežite oblike po želji.

Okrugli kalup promjera 22 cm namažite maslacem po dnu i po stranicama.

4 kruga od tijesta lagano premažite uljem i stavite ih jedan na drugi. Tako složene krugove premjestite u kalup i pritiskajte ih dlanovima lagano ih rastežući da možete oblikovati rub visine 7 cm.

Na tako složeno tijesto rasporedite ohlađeni nadjev.

Žlicom napravite 5 udubina u nadjevu i u svaku razbijte 1 jaje, pospite solju, paprom i maškatnim oraščićem.

Svaki od preostala tri kruga tijesta lagano premažite uljem i stavite jedan na drugi.
Na jedan preostali krug lagano utisnite oblike koje ste izrezali kalupima i taj krug stavite na ova prethodna tri kruga.

Tako složene krugove stavite na nadjev.

Pecite na 200 stupnjeva 60 min.

Pitu ostavite da se ohladi u kalupu.


*Recept je iz časopisa «Burda Moden».


Recepti s blitvom
Kruh-pita od blitve i sira
Kuhani svitak s blitvom
Lisnata pita od špinata
Pikantne buhtle
Pita od blitve i sira
Rižoto s blitvom
Rolada od blitve
Svitci od lazanja i blitve
Torta od tjestenine, špinata i sira
Torta-složenac od riže i blitve
Zapečena blitva s krumpirom
Zapečeni crepęs od blitve s umakom od sira
Zapečeni sendviči s blitvom i sirom




Post je objavljen 12.03.2008. u 09:50 sati.