Za palačinke
2 jaja
600 ml mlijeka
300 g brašna
prstohvat soli
ulje za pečenje
Nadjev
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
polovica 1 zelene, 1 crvene i 1 žute paprike (svaka polovica oko 100 g)
pola konzerve kukuruza šećerca
sol, papar, mljeveni čili
2 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
+
oko 100 g tvrdog sira (Gauda, Emmentaler…)
Umak
2 žlice margarina
2 žlice brašna
800 ml mlijeka
sol, papar
prstohvat muškatnog oraščića
Za palačinke, u jednu posudu staviti brašno. U drugoj posudi umutiti jaja, sol i mlijeko pa tu smjesu polako dodavati brašnu miješajući pjenjačom. Smjesu ostaviti da odstoji.
Peći (deblje) palačinke na vrućem ulju. Pečene palačinke ostaviti da se ohlade.
Za nadjev, luk i češnjak očistiti i sitno nasjeckati.
Polovice paprika očistiti i narezati na kockice.
Zagrijati 1 žlicu margarina, dodati luk i kratko popržiti pa dodati papriku. Pržiti na laganoj vatri da paprika omekša.
Pred kraj umiješati ocijeđeni kukuruz, peršinovo lišće i začine. Kratko zagrijati pa maknuti s vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Za umak, u loncu zagrijati margarin, dodati brašno i kratko popržiti, dodavati mlijeko miješajući pjenjačom.
Kratko prokuhati miješajući na laganoj vatri da se malo zgusne pa umiješati začine i maknuti s vatre.
Vatrostalnu posudu namastiti i posipati krušnim mrvicama.
Na svaku palačinku rasporediti oko 1 žlicu nadjeva i 1 žlicu naribanog tvrdog sira pa palačinku narolati.
Narolane palačinke slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu. Palačinke odozgo prelijati polovicom umaka, pa na njih složiti još jedan red narolanih palačinki i odozgo preliti ostatkom umaka.
Odozgo poslagati margarin narezan na listiće.
Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.
Post je objavljen 07.03.2008. u 09:01 sati.