250 g čokoladica s kokosom (Bounty, Mond…)
250 g maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
5 jaja
400 g brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
Izmiksajte margarin s obje vrste šećera. Dodajte jedno po jedno jaje.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa zajedno s mlijekom umiješajte u smjesu.
Kalup za kuglof namastite i pospite krušnim mrvicama.
Čokoladu narežite na kockice.
Tijesto stavljajte u kalup naizmjence s čokoladom.
Pecite 50-55 min na 180 stupnjeva. (Nakon 20ak min nožem zarežite kuglof da bi se ravnomjerno ispekao i da bi mu površina bila ravna.)
Pečeni kuglof ostavite 10ak min da se hladi u kalupu, a onda ga ostavite da se ohladi do kraja.
Budući da se čokolada za vrijeme pečenja rastopi, mogla bi se zalijepiti za kalup (a djelomično i zagorjeti), pa se može dogoditi da se kuglof neda istresti iz kalupa. Ako se to dogodi, sudoper ili veću zdjelu napunite vrućom vodom i u nju uronite kalup (nemojte zalijati kuglof). Ostavite tako 10ak min pa ga onda istresite. Ako se i dalje neda istresti ponovite više puta ovaj postupak s uranjanjem u vruću vodu.
Ako se bojite da se kuglof neće dati istresti iz kalupa i želite izbjeći ovo uranjanje u vodu, prije pečenja kalup obložite aluminijskom folijom. Foliju namastite i pospite krušnim mrvicama i rasporedite smjesu i čokoladu kako je gore opisano i ispecite. Nakon 10ak min hlađenja, pečeni kuglof istresite iz kalupa i pažljivo odlijepite foliju.
Kuglof pospite šećerom, kokosovim brašnom, čokoladom…
Recept je iz časopisa «Lisa – Čarolija okusa», br. 8, 19. 7. 2007.
Post je objavljen 02.03.2008. u 09:45 sati.