Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

HDZ i opet štiti sukob interesa svoje ministrice

U Hrvatskom saboru održano je danas Aktualno prijepodne. Zastupnici su iskoristili svoje pravo da premijeru i ministrima postave svoja zastupnička pitanja.

Mogućnost da postavim pitanje iskoristio sam i ja i predsjedniku Vlade postavio sljedeće pitanje:

„Nitko u Hrvatskoj ne može misliti da može ostvarivati profit, a da ga se ne tiče situacija u društvu u kojem ostvaruje taj profit. U težim vremenima dio tog profita trebaju vratiti kako bi građanima olakšali život“, rekli ste na sjednici Vlade u četvrtak, 14. ovog mjeseca. Jedna je vaša ministrica u prošlom mandatu višestruko uvećala svoje bogatstvo. Kupila je dionice tvrtke IGH za nekoliko stotina tisuća kuna, a sada te dionice vrijede milijune. Tu samo po sebi ne bi bilo ništa sporno, dionice se kupuju i prodaju, njima vrijednost raste ili pada ovisno o tržištu, ali za ove dionice karakteristično je to da je u povećanju njihove vrijednosti država obilato pomogla. IGH je poslove sklapala uglavnom s državom, u tim je poslovima dobro zarađivala pa je i vrijednost dionica logično enormno porasla. U četiri godine mandata vrijednost se tih dionica poveća 20 puta. Ne 20 posto, nego 20 puta! To je ministrici u vašoj Vladi donijelo konstantno povećavanje njezine imovine i to po 350.000 kuna mjesečno, iz mjeseca u mjesec, kroz sve četiri godine mandata.

Vama, predsjedniče Vlade, postavljam pitanje: je li to primjer socijalne osjetljivosti na koji pozivate druge na sjednicama Vlade? Hoćete li i u ovom mandatu liti krokodilske suze zbog teškog položaja običnih ljudi, osnivati povjerenstva, a istovremeno davati poslove onim tvrtkama u kojima su vaši ministri interesno povezani?

Premijer je, očekivano, odgovorio kako ministrica Matulović-Dropulić ima manje od jedan posto dionica u tvrtki IGH i da bi on bio presretan kad bi i druge tvrtke u Hrvatskoj tako dobro poslovale kao IGH.

Odgovorio sam mu da bih i ja sam bio presretan kad bi druge tvrtke isto tako dobro poslovale kao IGH, ali, da bi se to uistinu i dogodilo, izgleda da bi i u njima ministri morali imati svoje udijele. Naime, Sanaderova se Vlada upravo dirljivo brine o tome da one firme u kojima članovi Vlade imaju dionice, posluju što je moguće bolje. Tako 1. travnja stupa na snagu Pravilnik o licenciranju u građevinarstvu koji će osigurati monopol za samo nekoliko tvrtki u Hrvatskoj. Upravo će IGH biti jedna od rijetkih, ako ne i jedina građevinska tvrtka koja će moći sudjelovati u velikim projektima. Time Vlada izravno potiče sukob interesa kod svojih ministara i potiče korupciju koja ionako razara društvo u svim segmentima.


Post je objavljen 20.02.2008. u 15:41 sati.