Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diavola

Marketing

Labin

Ima više razloga zašto sam se odlučila na ovaj post. Prvo, želim što manje blog-"dugova" iz ove godine prebaciti u sljedeću. Drugo, mislim da nam svima malo treba odmora od Božića. Jela i pila su uzela svoj danak. Treće, zaljubila sam se u Labin.


Photobucket


Mali istarski grad s fantastičnim starim dijelom grada, tom starom jezgrom... nevjerojatno, čitav niz zanimljivih priča ima i uz ostatak grada koji se nalazi podno tog brda (tzv. Podlabin) i njegovu povijest. Photobucket


Photobucket


Labin se nalazi na 300-tinjak metara visokom brdašcu, odakle puca prekrasan pogled na... pa na ostatak Istre! Danas ima manje od 10.000 stanovnika. Grad je postojao još prije Krista, a kroz stoljeća je poznat kao rudarsko mjesto (ugljen). Svakako posjetite mali arheološki muzej u centru grada. Poseban je jer je ispod muzeja pravi mali rudnik! Klaustrofobični i osjetljivi na prašinu neka ne silaze. Da ne spominjem da će svi viši od, khm, 170 imati problema s prolaženjem kroz rudnike. Naime, strop je prenizak. Mene se baš dojmio taj improvizirani rudnik. Ajme, kako su ti rudari živjeli i radili. Ne znam koja te teška životna nesreća mora zadesiti da se baviš ovakvim jednim poslom. Rudnik u Labinu prestao je s radom 1988. godine. Zlatni dani Labina su odavno prošli jer je gospodarstvo ovog istarskog gradića uvelike ovisilo o rudama.


Photobucket


Stari grad je mali i pređete ga laganom šetnjom u pola sata max. Ali stvarno guštate! Neobičan je! Oko onog dijela pod brdom, Podlabina, postoje isto neobične priče. Sa starog grada možete vidjeti dolje ugljenokop, ulaz u rudnik, neke tornjeve, a možete vidjeti i kuće u kojima su živjeli rudari i koje su, navodno, bile super uređene. Danas su, naravno, blijeda slika onog što su bile nekad. S te visine činile su mi se kao oronule vile.


Photobucket


Do Rapca imate samo 5 km, za čas ste tamo i pješke. Tamo se možete okupati, iako, Rabac sam po sebi nije ništa posebno. Čak štoviše, kuće i zgrade su tamo kao konzerve poslagane oko te uvalice. Labin je neusporedivo ljepši. Da idem u taj kraj na more, sigurno bih spavala u Labinu, a išla eventualno na kupanje u Rabac. Ne znam što lokalni kažu o tome...


Photobucket


Vratit ću mu se... Photobucket


Post je objavljen 26.12.2007. u 20:31 sati.