Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna

Marketing

MIRISNI BLAGDANI


Za vrijeme blagdana okruženi smo raznim mirisima.
Predvečer iziđemo prošetati i u zraku osjetimo miris loženja drva. To je miris koji me oduvijek podsjeća da je zima počela.
Šetnja uz more poklanja nam miris mora i podsjeća na ljeto, sunce. U borovoj šumi dišemo punim plućima i miris borovine uvlači se blagotvorno u naše bronhije, pluća, zahvaća cijelo naše biće. Odemo u jutarnju kupovinu na mjesnu tržnicu i zapuhne nas miris naranči, mandarini, limuna.
Nakon takvih šetnji neminovan je povratak u kuću ili stan. Tu nas dočekuju neki drugačiji mirisi. Netko će svoj dom osvježiti raznim umjetnim mirisima koji se nude na tržištu osvježivača prostora, a netko bi želio svoj dom obogatiti prirodnim mirisima. Mirisima koji su ostali vani u šetnji. Kako ih donijeti u svoj dom, osim što smo ih pohranili u sjećanju?
Svojedobno sam stekla znanje iz osnova aromaterapije. To znanje sam posvetila obitelji, prijateljima, sebi, a sada bih voljela nešto od tog znanja pokloniti i vama.


Image Hosted by ImageShack.us


Ovih dana ćemo se potruditi da svoj dom očistimo, ukrasimo, pripremimo kolače, skuhamo ručkove i večere, stvorimo blagdansku atmosferu. /uglavnom će se toga prihvatiti žene, ali vjerujem kako ima i muškaraca kojima nije teško pomoći/
Taman smo veliku većinu toga obavili i umorni se strovalimo u naslonjač. Pauza!
Malo ću dignit noge na tamburin, poslušat neku prigodnu muziku koje ne fali u ove dane, zatvorimo oči... ali...nešto fali?!
Malo ugodnih mirisa, a da nije miris bakalara, fritula, sarmi, orahnjače i čega sve još nema udrobljenog u tu kuhinjsku atmosferu. Potražimo negdje po policama, vitrini onu mirisnu lampicu koju nam je netko poklonio za rođendan, ulijmo malo vode u posudicu, zapalimo svjećicu i kapnimo u vodu 5-6 kapi mandarine, te 2-3 kapi jele.
Ugodan miris razmilit će se vašim domom i poništit sve one udrobljene mirise.


Image Hosted by ImageShack.us


Upravo se šetate mirisnom jelovom šumom, uživate u sočnoj, mirisnoj mandarini dok vam pod nogama škripi mekani snijeg. Taj miris se naziva i Zimska radost, jer jela podsjeća na zimski ugođaj Božića, a mandarina je Dječja radost. Takva imaginacija za nas u Dalmaciji je vrlo primamljiva. Dok bi možda nekome u unutrašnjosti više pasala šetnja borovom šumom blizu mora, U tom slučaju umjesto jele, kapnite par kapi mirisa bora.

Image Hosted by ImageShack.us


Božićno jutro, prohladno je. Prvi smo ustali da upalimo grijalice i uredimo trpezu za blagdanski doručak. Dok se dom polako zagrijava, upalimo lampicu i ukapajmo 5-6 kapi naranče, te 2 kapi cimeta i 1 kap zvjezdastog anisa
Miris koji će nas zagrijati, ali i razbuditi.


Image Hosted by ImageShack.us


Ako nemate mirisne lampice, ili vam se možda razbila tokom užurbanog brisanja prašine, dobro će poslužiti razne keramičke (neglazirane) figurice koje prebivaju zaboravljene na policama.
Keramika će upiti eterična ulja i miris će se fino osjećati u prostoru.


Image Hosted by ImageShack.us


E, to ćemo sve fino napraviti na Badnjak i Božić, a sad nas ćeka još puuuuuuno posla.

Image Hosted by ImageShack.us


Žurim, žurim.....

Image Hosted by ImageShack.us


ŽELIMO VAM SRETNE I MIRISNE BLAGDANE I DA BAŠ SVE BUDE ONAKO KAKO STE I ZAMISLILI!
DJECI, VELIKOJ I MALOJ, ŽELIM PUNO, PUNO DJEČJIH RADOSTI!!


Image Hosted by ImageShack.us


Za sve prikazane dekoracije i fotografije istih odgovorna je: gustirna

Post je objavljen 23.12.2007. u 09:25 sati.