Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Uznemiravanje građana

Još uvijek aktualni premijer Ivo Sanader jučer se obratio

uznemirenim građanima
i pozvao ih
da sačuvaju prisebnost
. Tko su ti uznemireni građani i zbog čega su uznemireni? Oni već dva dana navodno u masama nazivaju središnjicu HDZ-a i onda telefonom iskazuju svoju duboku uznemirenost zbog bojazni da dr. Ivo neće uspjeti okupiti parlamentarnu većinu i ponovno formirati vladu. Radi se dakle, očito, o HDZ-ovim članovima i simpatizerima, onima koji su na izborima glasali za HDZ i čija je želja da upravo HDZ formira vladu samorazumljiva. Nije jedino jasno zašto njih uznemirava činjenica da njihova stranka nije osvojila dovoljno mandata da sama formira vladu, već da to mogu učiniti i one stranke kojima oni, HDZ-ovi birači, nisu dali podršku. Više je građama svoj glas dalo nekim drugim strankama, a ne HDZ-u., više je dakle onih čija je želja da HDZ ne formira vladu, pa ti svejedno nisu uznemireni, niti nazivaju središnjice stranaka, niti im treba upućivati dramatične pozive da sačuvaju prisebnost.
Oni su svoju prisebnost već dokazali time što na izborima nisu zaokružili HDZ.
Netočno dr. Ivo pri tome tvrdi da su građani na izborima već donijeli odluku o novoj vladi samim time što je HDZ pojedinačno najjača stranka. On je to bio i na izborima 2000.-te godine, ali svejedno nije došao u priliku da okupi parlamentarnu većinu, jer je koalicija šest stranaka jednostavno imala više saborskih zastupnika ili, drukčije rečeno, više je građana tada bilo za to da se HDZ smijeni s vlasti, nego što ih je bilo za to da se njegova vlast produži u još jednom mandatnom razdoblju.
Uopće, ne događa se rijetko u praksi demokratskih zemalja da neka stranka bude relativni pobjednik, odnosno najbolje plasirana stranka na izborima, a da unatoč tome ne uspije okupiti parlamentarnu većinu, pa vlast formiraju stranke koje su, svaka pojedinačno, na izborima dobile manje mandata, ali u zbroju tih mandata, na kraju predstavljaju brojniju parlamentarnu grupaciju, onu koja ima kvalificiranu većinu. Na izbornima u Srbiji, Šešeljevi radikali bili su relativni pobjednici parlamentarnih izbora, najbolje plasirana stranka i ja jednostavno ne mogu vjerovati da je dr. Sanader tada priželjkivao da upravo oni, radikali, i to još Šešeljevi, formiraju novu srpsku vladu.
Svojim dramatičnim pozivom uznemirenim građanima da sačuvaju prisebnost, Sanader samo pokazuje nervozu, a sklonost nervoznim reakcijama nisu najbolja preporuka za nekoga tko ima ambiciju postati novi mandatar vlade.


Post je objavljen 27.11.2007. u 08:51 sati.