Prvo tri pitanja:
Kako skinuti četiri kile bazirane na mesu i pivi?
Kako skinuti masnu fleku od bureka s traperica?
Kako skinuti osmijeh s lica?
Dakle, Makedonija u tri dana. Tako kratka tri dana...
Zadnji put sam bio 1990. rezat kurje oko u Vojnu Bolnicu iz obližnjeg Uroševca po snijegu i ledu, tako da ga i nisam uspio bolje vidit. Ali kad imaš pravog vodiča, ehehe...
By ribafish
Snimljeno za vrijeme tekme dok me taj građenin Makedonije (prije i poslije frend do pakla i nazad) uredno podjebavao zbog igre mojih nogometaša.
A bio sam tako optimističan na početku...
By ribafish
Na kraju je ispalo da je moja sretna kapica više trebala njima na terenu...
By ribafish
Oink...
Fakat,
By ribafish
al sjebat će oni Engleze...
So:
1. Makedonke su najljepše žene na svijetu.
Zanemarimo li Brazil u koji ću tek otić i Hrvatice kao danak odanosti lokalpatriotizmu, ono što sam u ova tri dana doživio u Skopju, ne da se riječima opisat.
Sve sređene, sve elegantne, sve fine, ružne valjda bacaju u dubok bunar kad se rode, debele ne puštaju van a najbitnije od svega – komunikativne, duhovite i neprestano nasmijane, uvijek spremne na zajebanciju.
Ne preseratorski nakešene nego od uha do uha.
Te se valjda smiju i za vrijeme seksa!
Kakav narod!
Neviđeno ikad igdje.
2. Makedonci su vjerojatno najsretniji narod na svijetu pošto imaju takve žene, nogometaši im se trude i po jezivim uvjetima (Vinko mi nije dao da na presici pitam Katanca oće li na Vardarovom terenu nakon onog rvanja posadit možda rižu), a konobari su simpatični i susretljivi.
Iako sreću baziram i na tome što ih na svakom uglu čeka takva klopa da bi štednjak poklonio prvom prosjakom koji bi mi pozvonio na vrata.
A i nisu srali na izljeve patriotizma u disku pred 300 ljudi!
By ribafish
3. Makedonija ima najbolji roštilj u Univerzumu.
To nije meso, to je blagodat.
Ražnjići meki ko guza od meduza, jetrica (džigerica)
By ribafish
rezana tanje od kurtona s litrom divnog ulja i domaćim peršinom, carsko meso, ražnjići, bureci, sirnice…
A uz sve se služi Šopska salata sa slasnim krastavcima, u prethodnom postu opisanim paradajzom s dušom (kažu ljudi da su bolji u ljeto. Bolji od čega!?!?!) i sitno naribanim kačkavaljem, preko čega treba sitno preliti zejtin i onda se nakrkat.
Skrećem pažnju na mrsni burek u albanskom dijelu grada preko Vardara, koji jest tanak, ali priča sedam jezika (cijena 3 kune!) i baklavu koja se topi na nepcu.
Smisao postojanja ipak sam pronašao u uvjerljivo najboljem ćevapu svog dugog i smiješnog života (pošto slutim da ću umrijeti od kratke i teške bolesti), koji se nalazi na meniju pečenjare Olimp nekih 500-tinjak metara od centra Skopja. To je bajka. Mirisan, rastresit, slankasto ljutkast a ni preljut ni preslan.
Osjeti se miris ugljena, osjeti se da ga je neko s dušom trljo i mljeo i bacao po roštilju
Morao sam se ispričat obojici koji su ostali na pladnju (žurili smo na tekmu, a u mene više stvarno ne bi stao ni prdac od kolibrija) i reći im da danas za njih nema mjesta u ćevapskom raju (moj želudac, nekad mi žao što nisam krava) i da ću sigurno doći sutra usrećiti njihove prijatelje i braću.
I bi tako! Inače, cijena jednog ćevapa je 90 lipa.
Pive 6 kuna.
Lepinju sam trpao u džepove od straha da takvo blago ne propadne.
4. Makedonija nije zemlja sjajne pive,
Zlaten Dab je solidan, Skopsko mrvicu prekiselo za moj ukus iako pitko, ali su im zato vina sjajna a rakija do jaja. Obratite pažnju na rakiju imenom Žuta (izgovara se nešto kao ž’ta) koja se tako zove zato jer je smeđe-zelena. Ribafish je u pravoj domaćoj slastičarnici uz savršenu šampitu i nešto bolju baklavu prvi put u životu pio Bozu, tradicionalni turski napitak od kvasca, šećera, još kvasca i još puno šećera.
Dok gutaš, imaš filing kao da piješ tijesto za pizzu s okusom kruške koje te pecka kad si gotov.
Ribafish je tako popio i svoju zadnju bozu, ali sigurno ne i posljednju pravu tursku kavu koja se služi pretežno u restoranima zalogajničkog tipa i dobiva zašećerena “odokativnom” metodom, bez žlice i šećera (ako naglasite da hoćete “blagu” dobit ćete slađu od meda) i u ogromnim količinama.
S tim da kad mislite da ste došli na pola, čeka vas talog debljine ćevapa.
Dakle, pogolemot!
5. Makedonija je u pjesmi zemlja u kojoj sunce vječno sja.
U studenom to baš i nije tako.
Ali zato postoje klubovi
Klub Kartel
By ribafish
By ribafish
i restorani!
Pečenje
By ribafish
Mesinje
By ribafish
Geografsko-makedonska pitalica:
Kako se na irskom kaže stijena?
Odgovor:
O'hrid
Nastavak, kraj, arhiva i još puno toga na: www.ribafish.com
Post je objavljen 20.11.2007. u 09:50 sati.