Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanivea

Marketing

Beč je drugačiji.

Volim Beč. Možda zato što mi je prabaka bila Bečanka.... možda jer je proglašen jednim od 10 gradova u kojima je najugodnije živjeti.... Volim čitati lipu mare jer me uvijek podsjeti koliko sam toga propustila....

U Beču sam nekoliko puta godišnje, uvijek poslom i u žurbi, nikad zapravo ne stignem zastati, mirno prošetati brojnim parkovima, vidjeti malu pandu u zoo-u, na neku izložbu stignem svake prijestupne... Uvijek si ponovo obećam priuštiti tjedan dana mira da nešto i pogledam, ali nema se vremena, nema se para.....

Što mi se sviđa??
1. Moja profesija cijenjena je kao nigdje drugdje. Posvuda muzičari, koncerti, kazališta, svi pristojno zarađuju. Vjerojatno Beč ima najveću koncentraciju muzičara u Europi i skoro svaku drugu osobu vidite da nosi neki instrument.

2. Zrak. Kvaliteta zraka. Uvijek puše vjetar i zrak je tako svjež, usprkos ogromnom gradu.

3. Javni prijevoz. Sve je brzo, točno, povezano, čisto. Bar se meni tako čini, Metro, bus, tramvaj, prigradski vlakovi, sve vozi ko po špagici... (ja se obično uspijem izgubiti, ali to sam si sama kriva)

4. Parkovi. Sve zrihtano. I ima ih puno. Volim gradove sa puno zelenila.

5. Dućani-shopping. Ima stvarno svega, kao nigdje drugdje. Što bi si ja samo u Kärtnerstrasse kupila ne bi u kamion stalo.

6. Kultura. Sve je puno kulture i time se ponose. Izložbe, muzeji (cijeli kvart muzeja), opere, operete, kazališta, klasični koncerti, koncerti svjetskih zvijezda, koncerti skoro svaki dan....

7. Multikulturalnost. Prave Austrijance se može povećalom tražiti, oni to mrze, ali meni je super koliko različitih ljudi i jezika se vidi u 2 sata na bečkim ulicama.

8. Dvorci. Hofburg, Belvedere, Schönbrunn... dvorac na svakom koraku. (Sigurno sam i ja u proslom životu bila plave krvi kad se palim na dvorce.)

9. Prater. Makar se okolo motaju sumnjivi tipovi ipak je to najstariji lunapark u Europi. Ko pravi turist, svratim uvijek kad stignem.

Makar sam dijete metropole uvijek me zadive ogromne pompozne građevine, široke ulice... i uvijek se barem malo uspijem izgubiti...to mi je tradicija.

Kako kaže reklama: "Wien ist anders."
Beč je drugačiji. Stvarno jest.

p.s. ovo je, ne biste vjerovali, tek 100.-ti post!!! nema slika jer jučer nije bilo baš lijepo vrijeme a ja sam bila u žurbi.

Post je objavljen 01.11.2007. u 16:46 sati.