Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

SVEĆENICI NE SMIJU NAVIJATI ZA STRANKE

Na prošlotjednom, 35. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Gospiću, đakovački i srijemski biskup dr. Marin Srakić imenovan je njenim predsjednikom. - Tako je novinarka Novog lista Suzana Župan započela svoj intervju s novim predsjednikom HBK, pod naslovom koji sam istaknuo na vrhu ovoga posta. Zbog mnogo čega je taj razgovor važan, informativan i zanimljiv pa zato ovdje prenosim jedan njegov dio (pitanja su italic, a biskupovi odgovori normal).

Nakon izbora u dnevnom tisku moglo se pročitati kako je "biskup pobijedio nadbiskupe". Kako komentirate to, kao i ocjene da je na čelo HBK sada došao jedan smiren čovjek, smiren biskup, koji treba "pomiriti" različite temperamente među hrvatskim biskupima, poglavito onih iz južnih i sjevernih krajeva?

- Takve komentare mogu dati samo ljudi koji Crkvu promatraju i sude nekim svojim svjetovnim kriterijima. Nije nitko nikoga pobijedio, već je Hrvatska biskupska konferencija izabrala novog predsjednika. Nas četrnaestorica dijecezanskih biskupa i vojni ordinarij imali smo aktivno i pasivno pravo glasa. Na Konferenciji se ne gleda prije svega je li netko biskup ili nadbiskup.

Možda je ovaj izbor još jednom potvrdio da u našoj Konferenciji nema onih podjela o kojima neki neprestano pišu po novinama. Čak su nas neki novinari prije godinu-dvije dana pitali – za koji klub navijamo, da nas podijele na "dinamovce" i "hajdukovce". Miriti treba one koji su posvađani, a ja u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji nemam koga miriti, jer u njoj nema posvađanih...

Na čelo HBK dolazite uoči parlamentarnih izbora. Hoće li se svećenici uključiti u predizbornu kampanju i na koji način, odnosno, hoće li sugerirati vjernicima izlazak na izbore i za koga da glasuju?

- Ako je poziv na izbore predizborna kampanja, onda bih rekao da će se svećenici u tu kampanju uključiti. Na to ih pozivamo mi biskupi, kao što smo to činili od prvih poslijeratnih slobodnih izbora. Svaki je građanin pozvan da to pravo iskoristi i dužnost obavi. Ali, nipošto ne odobravamo svećenicima da se u predizbornu promidžbu uključe navijajući za neku stranku ili nekog kandidata. Isto tako smo ih upozorili da crkvene prostore ne ustupaju strankama ili pojedincima za predizbornu promidžbu.

Je li Crkva u Hrvatskoj odustala od borbe za zabranu rada nedjeljom?

- Crkva se ne bori "protiv rada nedjeljom", nego se bori "za slobodnu nedjelju", koja je za kršćane i katolike Dan Gospodnji, kada mogu obaviti svoje vjerske potrebe i dužnosti. To je ujedno "dan obitelji". Crkva se bori za obitelj. Jedan od bitnih preduvjeta da obitelj bude obitelj i da roditelji ispune svoju roditeljsku dužnost odgoja jest mogućnost biti zajedno.

Suvremeni život prisiljava oca da radi daleko od kuće, a često ni majka ne prolazi bolje. Djeca idu u školu po svom rasporedu, jedva se susretnu. Roditeljska kuća postaje "prenoćište". Kojim pravom onda smijemo optuživati roditelje da zanemaruju odgoj ili da su krivi za neuspjehe u odgoju djece?! Crkva u Hrvatskoj ne odustaje od borbe "za slobodnu nedjelju".

Je li poremećen odnos medija i Crkve i, ako jest, zašto? Kakav je vaš komentar stanja medija danas u Hrvatskoj?

- Odnos između medija i Crkve oscilira. Ima razdoblja kada oni u nekoj opuštenoj atmosferi izvještavaju o onome što se događa u Crkvi i kada donose objektivne komentare o Crkvi, ali ima i razdoblja kada se stječe dojam kao da k nama još nije dospjela demokracija. Nekada se danima zaredom objavljuju komentari o Crkvi da čovjek pomišlja kako naše društvo Crkvu smatra nužnim zlom, nekim "smogom".

Napose, treba se čuditi kada se komentiraju izjave ili poruke biskupâ ili Hrvatske biskupske konferencije kao da je riječ o kakvim maloljetnicima. U kulturnom svijetu zrelih demokracija toga nema! No to nije načelan stav medija nego stav nekih komentatora, spikera, urednika. Napose, zabrinjava činjenica da pojedinci mogu biti oblaćeni, oklevetani, bez ikakvih posljedica. Tu je u pitanju nepoštovanje Dekaloga, odnosno 8. Božje zapovijedi koja štiti dobar glas pojedinaca i zajednica. I ta se zapovijed Božja nalazi u temelju ljudskog društva.
(Novi list, 27.10.2007.)

Tako je biskup svećenicima "olakšao posao" u ovoj već zahuktaloj predizbornoj kampanji. I baš kad su mnogi bili u nedoumici kako postupiti odnosno kako se snaći u toj (ne)navijačkoj atmosferi, kao spasonosna pomoć došao je zaslugom SDP-a veliki prilog u nedjeljnom Večernjem listu (28.10.2007.) na 2. i 3. stranici pod naslovom: Vlada SDP-a izbacit će vjeronauk, s velikom najavom na naslovnici: SDP TRAŽI Vjeronauk van iz škole!

Bit će zato zanimljivo vidjeti kako će HBK formulirati svoju pastoralnu uputu vjernicima uoči izbora. Hoće li to biti općenit govor kao u Doktrinalnoj noti ili će narodu i bez "navijanja" biti jasno koji klubovi nose crveni, crni ili plavi dres. Svakako, sada se više ne može poreći "dobra suradnja" između SDP-a i katoličkih svećenika... ha ha ha...! A i narodu je – i bez svećeničkih "navijanja" – već time pružena značajna pomoć za konačnu odluku... barem katolicima kojima je važniji vjeronauk nego ZVJERONAUK!



Post je objavljen 29.10.2007. u 12:42 sati.