Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/franzy

Marketing

Wien - 11 Simmering

Blagorodne moje prijateljice, moj naklon, blagorodni prijatelji, najsrdačniji pozdrav!

Proteklo je evo već pet radnih dana otkako sam se doselio u carski i kraljevski glavni grad i prijestolnicu. Kako to gordo zvuči, no zapravo sam se doselio na zadnju stanicu podzemne željeznice U3, Simmering! Zamislite Aveniju Dubrava ili Savsku cestu, s tim da ta cesta vodi prema centralnom groblju pa je usporedba s Dubravom primjerenija.

S obzirom na to kako ovdje pričaju njemački - na momente se uhvatim da se pitam di sam ja to i zar sam ja uistinu tu- sličnost s Dubravom i tamošnjim stanovništvom mi se čini još primjerenija. Šarolikosti balkanskog šarma pridonose braća Srbi i Turci. Što je i dobro, jer sam recimo neki dan s guštom smazao jako dobar burek.
Duž ulice se nižu dućani tipa naših „sve po 10 kn“ u kojima se vidi sve ono što se kod nas kupuje na placu. Vidi se da je taj dio grada nekoć bio predgrađe, ali da ga širenje grada polako pretvara u urbanizirani postmoderni satelitski gradić. Moja gradska općina nosi broj 11. Jedanaesti Bezirk. Za sjeverniji drugi (Landstraße) Bečani su već odavno tamo odredili sjevernu granicu Balkana. Dakle na Balkanu sam i dalje. A ako vi iznad Save mislite da niste, varate se!

Nalazim se u fensi šmensi studentskom domu gdje mi uistinu ništa ne nedostaje. Dapače, imam sve pogodnosti suvremenog života (telefon, internet, Tv, radio). Prvih sam se dana usredotočio na smještanje i udomaćivanje u studentskom domu. Potrošio sam brdo novaca na nabavku osnovnih kuhinjskih potrošnih stvari i hrane. Hrana je tu nevjerojatno skupa ako je bolja i friškija.
Smještaj je fin. Imam svoju sobu. Cimera još nemam. Što mi je malo i bezveze. No vjerojatno će doći sljedećeg tjedna i bit će Turčin, reče mi teta čistačica. Priupitah je nekoliko stvari na finom njemačkom dok na inventarnoj listi nije iščitala moje ime i prezime, pa me na lijepom slavonskom hrvatskom s laganim njemačkim naglaskom uputila u pojedinosti domskog života.

Pan pek se ovdje zove Anker, a Konzum Spar.
Krenuh i u arhiv, no vrlo sam malo našao u inventarima od onoga što me zanima.

Toliko za sada iz prijestolnice. Moj naklon,
C. kr. asistent Franz Corich


Post je objavljen 05.10.2007. u 16:19 sati.