Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Prije no što upotrijebimo PIPSSSSS

25.07.2007.

Paix je na temi o cvrčku komentirala ovako:

"U pravu si. Cvrcak se godinama muci za par mjeseci srece. I divim mu se zbog toga.
Ali sto je s mravima? Oni se stalno muce, rade, grade i nemaju taj trenutak srece. Ne mogu pjevati. Stalno rade jedno te isto za nista. Izlegu se iz jaja, rade i ugibaju (ili ih ja ubijem nekim sprejem).
I sad da to prenesemo u stvarni ljudski život. Divim se ljudima koji poput cvrcaka rade da bi zatim ostvarili svoju srecu i uzitak. Ali... jos se vise divim ljudima koji rade i rade, a ne uspiju osjetiti sreću. Divim im se na hrabrosti i snazi."
Potaknuta ovim pitanjem proučila sam malo mrave i saznala sljedeće:

Postoje crveni, smeđi i crni mravi. To neodoljivo podsjeća na našu političku scenu... samo što kod njih nema kamuflaže pa su se odmah bojama svojih tijela očitovali tko su i što su.... kad si jednom crveni ili crni mrav to se više ne može promijeniti... A to nam govori da su politički puno zreliji i dosljedniji od ljudi.
Biolozi ih nazivaju socijalnim insektima, a to znači da žive u velikim grupama, unutar kojih su podjeljeni na: kraljicu, sterilne ženske radnice, te mužjake. Iz čega vidimo da su također puno naprednije društvo... jer rade i vladaju žene... a mužjaci služe za oplodnju.... kako je Bog i zamislio i kod nas, ali su onda crkvenjaci poremetili tu pravičnu ravnotežu u našem društvu. Zbog tako pravične i mudre organizacije društva mravci na Zemlji žive već više od 100 milijuna godina i ima ih na cijeloj planeti. Oni su najuspješnija vrsta na Zemlji.
Među spolno zakržljalim ženkama razlikujemo "radnice" i "ratnice" . "Ratnice" imaju puno veće glave od "radnica". Prva među njima je Kraljica. Ona započinje svoj život sa krilima, koja koristi prilikom parenja. Nakon parenja sa mužjakom (ili mužjacima), odleti do mjesta gdje će se gnijezditi. Tada odbaci svoja krila te formira novo gnijezdo u kojem provede život neseći jaja. Ovo neka bude pouka svim mladim djevojkama kojima se žuri udati. Za let su potrebna krila.... kad jednom ostanete bez njih... kuku-le-le.... sjedit ćete u gnijezdu i grijati jaja do kraja života.
Radnice su sterilne ženke bez krila koje su u biti kraljičine kćeri. Njihov zadatak je prikupljanje hrane, hranjenje i obrana kolonije te izgradnja i povećanje gnijezda. One čine većinu.
Ratnice su velike Radnice koje brane koloniju i često napadaju drugu koloniju i dovode robove.
Mužjaci su mali i grintavi mravi koji imaju krila. Lete iz kolonije da bi se parili s Kraljicom, ali nedugo nakon toga ugibaju... zato je mravlji svijet ženski svijet..... prepun udovica bez krila.
I zato Paix, kad vidiš mravice u svom domu dobro razmisli prije no što ih popipsaš..... ipak se radi o ženkama koje su vrlo čiste, marljive i mudre..... uključi svoje seznore ženske solidarnosti.... i daj im malo šećera....


Post je objavljen 28.08.2007. u 16:01 sati.