Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crazygreen

Marketing

PAR DOBRIH RECEPATA

Lazanje
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
1/2 paketa skuhanih lazanja

Za umak:
40 dag mljevene junetine (od plečke ili vrata)
2 glavice luka srednje veličine
2 veće mrkve
2 žlice pirea od rajčice
2 režnja češnjaka
peršin
sol, papar, majcina dusica, origano

Za bešamel:
2 velike zlice glatkog brašna
1 l i 2 dl mlijeka
10 dag sira
sol, papar, origano
10 dag ribanca

Opis:
Na ulju ispirjati sitno sjeckani luk, nakon 5 minuta dodati naribanu mrkvu i pirjati poklopljeno na laganoj vatri dok ne omekša (po potrebi doliti malo vodei). Dodati meso i pirjati poklopljeno 15 min. Zatim dodati ostali sastojke, češnjak i peršin sitno sjeckani i pirjata jos 20 minuta uz podlijevanje.
Za bešamel zagrijati ulje i dodati brasno te prziti uz miješanje da dobije svijetlosmedju boju. Doliti vruće mlijeko i miješati da se ne stvore grudice. Dodati sol i začine te kuhati na laganoj vatri 10-ak min dok se ne počne zgušnjavati. Maknuti s vatre i dodati 10 dag ribanca.
Nauljiti pleh i slagati red tijesta, zaliti bešamelom i gore rasprostrijeti umak itd. Pospe se ribanim sirom i zapeče 30 minuta na 180 °C.
Bešamela mora biti obilatije za prvi red da ne zagori.



Male pizze FantazijaSpecijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
Tijesto:
900 g brašna
suhi aktivni kvasac
maslinovo ulje

Nadjev:
400 g gustog umaka od rajčice
400 g sira za pizzu
200 g lako topivog sira narezanog na kriške
100 g očišćenog graška
150 g mini hrenovki
2-3 fileta paprike raznih boja
2 tvrdo kuhana jaja
1 mrkva
1 tikvica
ukiseljene kapare i kiseli krastavci
artičoke i gljive u ulju
crne masline bez koštica

Opis:
Umijesite tijesto od brašna, 12 g kvasca (nešto manje od dvije vrećice), soli, pola čaše ulja i šalice vode.
Mijesite tijesto 20 minuta na radnoj površini posutoj brašnom, i ostavite da se diže otprilike sat i pol. U međuvremenu ogulite mrkvu i prokuhajte je oko 5 minuta, očistite grašak, a ostale namirnice narežite u nepravilne oblike. Možete koristiti i različite kalupe. Razvaljajte tijesto debljine 1 cm i okruglim kalupom izrežite krugove promjera 8 cm.
Premažite krugove umakom od rajčice, probušite vilicom i ukrasite po želji, mijenjajući namirnice.
Nakon što ste dovršili nadjevanje, posolite pizze i položite ih na dva lista masnog papira za pečenje. Pecite u pećnici 20 minuta, na 220 °C, na dvije odvojene rešetke. Ove male pizze možete jesti i tople i hladne.



Pizza s kruškama
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
tijesto za pizzu
Nadjev:
250 g gustog umaka od rajčica
2 zrele Williams kruške
200 g sira Pekorelo
grožđice

Opis:
Umijesite tijesto i ostavite ga 1 sat da se diže. Grožđice namočite u čaši mlake vode (25-30 °C).
Ogulite kruške i odstranite im jezgru. Narežite ih na tanke ploškice.
Razvaljajte tijesto, ne pretanko, premažite umakom od rajčice i posložite kriškice kruške, ocijeđene grožđice i malo soli. Pecite pizzu 20 minuta na 200 °C.
Pizzu izvadite iz pećnice i dok je još vruća ukrasite izmrvljenim sirom. Razrežite prije posluživanja.
Ovaj je nadjev neobičan i aromatičan, jer se okusi kruške i sira vrlo dobro nadopunjuju.


Preklopljena pizza "Partenope"
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
tijesto za pizzu

Nadjev za punjenje:
4-5 zrele rajčice
300 g sira za pizzu
250 g svježeg sira
150 g pikantne salame
kapare
origano
maslinovo ulje

Opis:
Pripremite tijesto i ostavite da se diže 1 sat. Rajčicu očistite i narežite na trake. Razvaljajte tanko tijesto i podijelite ga u četiri kruga, promjera 18-20 cm. Nadjenite ih hrpicama svježeg sira, kriškama salame i lagano posolite.
Preklopite tijesto i zatvorite ga, dobro pritisnuvši navlažene rubove. Gornju stranu pizze pokrijte trakama rajčice i listićima sira za pizzu.
Pecite 20 minuta na 220°C.



Vatrena pizza

Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
tijesto za pizzu
Nadjev:
250 g suhog crvenog graha
100 g gustog umaka od rajčica
200 g pikantne salame
250 g sira za pizzu
pola mrkve
pola glavice luka
1 rebro celera
2 režnja češnjaka
ljuti feferon u prahu
maslinovo ulje
pikantno maslinovo ulje (maslinovo ulje u kom se močio ljuti feferon)

Opis:
Grah namočite i ostavite 4-5 sati. Umijesite tijesto i ostavite ga da se diže 1 sat. Skuhajte grah u pokrivenoj posudi u dosta vode, uz dodatak mrkve, luka i celera.
Nakon pola sata procijedite grah. Na malo ulja pirjajte umak od rajčice, dodajte grah, malo soli i ljutog feferona u prahu.
Razvaljajte tijesto i podijelite u 4 kruga. Svaki krug nadjenite grahom, kriškama pikantne salame i na kraju dodajte sir za pizzu narezan na listiće.
Pecite 20 minuta na 220°C. Poslužite uz pikantno maslinovo ulje.


Post je objavljen 02.09.2007. u 15:40 sati.