Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

priljepci po "guštu"

priljepci po "guštu"
Interesantno je da priljepaka ima na svakom koraku, a "svi mi" kao i inače veliki poznavaoci morskog voća uopće ne marimo za njih. A nijh kao i dagnji stvarno ima u izobilju.
Priljepci su morski puževi koji prijanjaju uz kamen. Jako su ukusni, naročito veliki na kojima se uhvatila morska trava. Pripremaju se na ulju i češnjaku, na brudet ili kao rižot. Čak sam jednom ih jeo i sa špagetima!
Priljepke dobro ostružemo i operemo četkom. Pripazimo da na dijelu kojim su prianjali uz kamen ne bude ostataka kamena ili pijeska.
U posudu stavimo grijati maslinovo, sitno sjeckani češnjak i peršin. Promiješamo i odmah stavimo oprane i ocijeđene priljepke. Opet malo promiješamo, poklopimo i pustimo da se tako poklopljeni dogotove u vlastitom soku. To je negdje oko 10 minuta. Na kraju po potrebi dodamo soli i papra i odmah poslužimo, ako je ikako moguće uz kruh ispod peke, ili neki domaći. Vino suho, bijelo, dalmatinsko, može jače.
(1 kg priljepaka, 4 režnja češnjaka, 0,5 dcl maslinovog ulja, peršin, sol, papar)


Post je objavljen 23.08.2007. u 17:09 sati.