Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pianissimo

Marketing

Shitali Pranayama - "OSVJEŽAVAJUĆI DAH"

Šitala znači "hladnoća".

svježinaObjašnjenje vježbe:
Sjednite u udoban sjedeći položaj.
Položite dlanove na koljena.
Uvinite jezik tako da oblikujete vrstu cijevi (cilindar) i lagano isplazite njegov vrh izvan usnica oblikovanih u obliku slova O.

Udahnite preko jezika potpuno ispunjavajući pluća zrakom. Pri udisaju, zrak prolazi zaobljenim jezikom i stvara zvuk (SSSS). Zrak udišite kao da pijete na slamku. Nakon potpunog udisaja savinite jezik što je više moguće unazad (Kećari Mudra) i zatvorite usta. Ovaj postupak održava jezik vlažnim tako da je sljedeći udisaj osvježavajući kao i prethodni. Spustite bradu u položaj Đalandara Bandha i zadržavajte dah (kumbhaka) koliko vam je ugodno. Izdišite kroz nosnice, polagano i zvučno (Uđđayi). To je jedan ciklus Šitali Pranayame. Podignite glavu i ponovite isti slijed. Izvedite 8 do 10 ciklusa.

Djelovanje:
Ova vježba hladi cijeli tjelesni sustav i djeluje umirujuće na oči i uši. Ima smirujući uravnotežujući učinak (Langhana i Samana). Korisna je kod bolesti uzrokovanih neravnotežom (prejakom) pitta doše i bolesti grla. Korisna je kod oboljenja žuči. Aktivira jetru i slezenu, poboljšava probavu i uklanja žeđ. Snižava visoki krvni tlak i pročišćava krv.

Napomena: Ovu pranayamu ne smiju izvoditi oni koji pate od prehlade, kašlja ili upale krajnika. Ako netko ne može zaobliti jezik na način da ga savije u tuljak, onda pri udisaju izazivamo isti učinak tako da malo odvojimo usnice i zube te nježno položimo jezik straha između zubiju. To uzrokuje da zrak prolazi preko jezika, koji je obično vlažan. Zrak postaje svjež i osvježava grlo. Izdisaj se može činiti zvučno ili naizmjenično kroz nosnice.

1. Đalandhara bandha - spustite bradu na ključnu kost.
2. Uđđayi disanje - kroz grlo, stisnuti glasnice.

Post je objavljen 18.07.2007. u 21:17 sati.