Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: trnoružica


(prethodni post)

I zaista, vratio se i vraćao gotovo svake noći.

Najčešće bi u Roseinu sobu ušao oko ponoći pa bi prvo dugo stajao kraj njezine postelje, a tek bi potom zavirio u njezin san. Ponovno ju je dotaknuo već prve noći pošto joj se vratio, pa mu je to ubrzo postao uobičajeni ritual. Pustio bi da mu između prstiju klizi dugi pramen njezine zlaćane kose, gustih i finih tankih niti, potom bi joj kažiprstom dodirnuo obraz, kapke ili usne. Jednom ju je čak uzeo za ruku i dugo držao njezin meki debeljuškasti dječji dlan među svojim dugoprstim koščatim rukama.

Rose bi se ponekad u snu trzala, mljackala usnicama ili bi se iznenada iz uobičajenog položaja na boku okrenula na trbuh. Lice bi joj se, dok bi sanjala preobražavalo ... mrštila bi se ili smješila, a taj je njezin smiješak Morpheusa čudno dirao u srce. Ponekad bi i govorila u snu, nekad nerazgovjetno, no nekad bi to bile čitave rečenice koje su nalikovale na replike u razgovoru s nekim nevidljivim sugovornikom.

Za razliku od snova u koje je dotada ulazio i koji su mu postali dosadni i predvidljivi, Roseini su ga snovi uvijek iznova iznenađivali, zabavljali, ponekad čak i plašili. Dugo je, neprimjetan, šetao njezinim snovima dok se u njih konačno nije počeo uplitati, iako se u početku zarekao da to nikada neće činiti.

Rose bi u snovima vidala ranjeno krilo bijele golubice, zavlačila bi se u mišju rupu i upozoravala miševe da je susjedstvu postavljena mišolovka, letjela bi na krilima divljih gusaka ...Ponekad bi šetala trgom svojega grada i sa strahom i ljubopitljivošću promatrala krilata čudovišta na portalima i šaptala im Ponesite me, ponesite ... U snu bi Rose hodala po vrhu litice, iako su joj koljena klecala od straha i ronila do morskog dna sa sirenama ... u njedrima bi nosila veliko jaje zelene ljuske, čekajući da se iz njega izleže mali zmaj ... Često njezini snovi i nisu imali priče, samo bi se nizovi fantastičnih slika i jarkih boja preplitali i prelijevali ispod njezinih spuštenih kapaka ...

Kada je Morpheus po prvi puta u Rosein san ušao namjerno, a ne slučajno, ona je sanjala jednu od njoj najdražih priča, priču o Trnoružici. Priču joj je ponovo, po tko zna koji puta prije spavanja ispričala baka, sjedeći uz njezin krevet. Rose je, iako još dijete, već tada počela patiti od nesanice. Dugo joj je trebalo da zaspi, a zatim bi joj san bio lak i plitak da bi tek pred zoru duboko zaspala. Bakine su joj priče pomagale zaspati, a ujedno su postajale i građa njezinih snova.

U snu u koji je Morpheus ušao, Rose je bila odrasla djevojka duge plave kose i Morpheus je pomislio da će upravo tako i izgledati kad u djevojku izraste. Rose – Trnoružica u snu je ležala na vrtnoj klupici pod rascvjetalim grančicama bijele ruže, pa je u snu sanjala san u kojem visoki plavokosi princ prilazi i naginje se nad nju. Morpheus se začudio vlastitom porivu da Rosein san prekine u tome trenutku i osjetio je žestoki trn ljubomore kad je princ iz sna usnama ovlaš dodirnuo Rosein obraz. Rose je još uvijek bila malena djevojčica pa su ovlašni i nježni poljupci u obraz bili jedini za koje je znala. Ipak, i takav bezazleni poljubac naljutio je Morpheusa jer je pomislio kako ljudskim bićima vrijeme brzo leti i kako će Rose vrlo brzo naučiti da postoje i drugačiji poljupci.
Ljutito je puhnuo na bijele ružine latice koje su u tom trenutku, suviše poetski rafinirano za san jedne šestgodišnjakinje, počele zasipati prizor sanjane priče ... i poželio da taj zastor od ruža sakrije, i od njega samog, to što je počinjao osjećati za Rose.

Vrativši se u svitanje toga jutra u svoju spilju, Morpheus se zatekao u pomisli – Kako će Rose doista izgledati kad odraste ....

I, hoće li on i tada biti zadovoljan samo provlačenjem prstiju kroz uvojke njezine kose, dodirivanjem njezina obraza, držanjem njezine ruke u svojoj ...dok ona, nesvjesna njegove prisutnosti, mirno spava i sanja.


(nastavak slijedi)

Copyright © 2007. by rusalka- zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
sleeping-beauty




Dodatak: insomnia ... 2:49



moj san Ti si
i moja java
Voljeni ...
... i moja besanica,
Jedini
...

s Tobom i budna
sanjam,
bez Tebe ...
... sna nemam ...




Post je objavljen 11.06.2007. u 23:59 sati.