Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Ulica Ivice Račana

Mlada SDP-ova zastupnica u Skupštini Grada Zagreba predložila je na posljednjoj sjednici toga tijela da jedna ulica ili trg u Zagrebu dobiju ime Ivice Račana. Ideja je originalno njezina i koliko znam nije se o toj svojoj zamisli konzultirala ni s kim u stranci ili s bilo kojim članom obitelji Račan. Zatečen je bio i gradonačelnik Bandić, ali i ostali vijećnici SDP-a. Zatečena takvom idejom bila je i središnjica SDP-a na Iblerovu trgu jer je za taj prijedlog saznala iz novina.
Stranka je drugog dana izdala priopćenje u kojem se kaže kako je inicijativa ne samo preuranjena, nego i potpuno promašena.
A zašto? Što to tjera SDP-ovce da se usprotive namisli da se Račanu iskaže poštovanje na ovakav način?
Odgovor je vrlo jednostavan: sam Račan i naše poznavanje njegova životnog stila.
Ivica Račan prezirao je takvu vrstu počasti kao što je prezirao i svako udvorništvo. Nikada nije cijenio one koji su se kitili lentama, a još manje one koji su im te lente nudili. Nitko ga se nije bojao, jer nije imao razloga da ga se boji, osvetoljubivost jednostavno nije bio njegov način odnosa prema svijetu. Volio je voditi otvorene i iskrene razgovore i duboko je cijenio one sugovornike koji su njegovim argumentima suprotstavljali vlastite, koji su mu govorili da griješi, ako su tako mislili.
No, o ovome pišem ne samo zato da bih objasnio razloge odbijanja inicijative mlade zastupnice, jer će ta inicijativa vrlo brzo biti zaboravljena, nego i zbog toga što stojimo pred konvencijom na kojoj ćemo birati predsjednika ili predsjednicu stranke. Ne lidera i ne vođu, kako to mediji sugeriraju, nego osobu koja će obnašati dužnost prvoga među nama.
Ja osobno, a vjerujem da to moje mišljenje dijeli i većina članova naše stranke, očekuju od kandidata da prepoznaju kako je Ivica Račan u hrvatsku politiku uopće, a u SDP posebno, unio stil osobne skromnosti, tolerancije i uvažavanja, stil kojim je poticao atmosferu otvorene suradnje i iskrena zajedništva i da su to vrijednosti koje je postavio kao putokaz svima nama.
Uvažavanjem i njegovanjem tih vrijednosti kao i političkih ideja Ivice Račana najbolje ćemo mu iskazati svoje poštovanje ali i nastaviti razvijati SDP kako ga je zamislio i izgradio njegov osnivač. Samo tako ćemo ponosno hodati ulicom koja nosi Račanovo ime.



Post je objavljen 21.05.2007. u 10:58 sati.