Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zekoservisi

Marketing

SNIMANJE ZVUKA NA RAČUNALU



Kako snimiti zvuk na računalo putem vanjske jedinice ( npr. mikrofon )? Ako koristite Windows XP u njemu već imate aplikaciju koja nije nešto posebno ali može poslužiti svrsi. Pokreće se tako da odete na izbornik START – ALL PROGRAMS – ACCESSORIES – ENTERTAINMENT – SOUND RECORDER, a izgleda ovako:
Image Hosted by SAINT

Za snimanje vam može poslužiti mikrofon sa web kamere, mikrofon kao samostalna vanjska ulazna jedinica, ugrađen na laptop ITD, a za nešto ozbiljnije možete iskoristiti Nero Wave Editor iz popularnog programa za „prženje“ medija koji izgleda ovako:


Kako se Windowsov Sound recorder ne može pohvaliti nekim izborom efekata ( kao što možete vidjeti na slici ) te samim tim ne može poslužiti nekom ozbiljnijem radu Nero wawe editor poslužit će kako za obradu snimljenog zvuka putem vanjske jedinice ( mikrofon ) tako i za obradu već postojećih snimljenih materijala ( MP3-ca ili slično ), a posjeduje i prilično veliku kolekciju alata i efekata koji mogu poslužiti svrsi.


No kako u je u obradi fotografija sinonim postao Photoshop tako je u obradi zvuka svoje mjesto zaslužio ( i to sa razlogom ) Cool edit ili od kako ga je preuzeo Adobe nosi naziv Adobe audition, no osim naziva samo sučelje za rad ostalo je isto što samo govori u prilog ovom programu.



Cool edit posjeduje impresivnu količinu efekata koji se vrlo lako primjenjuju.



Kao i izvrsni codec za snimanje u MP3 format.



Sada kad znamo u što sve možemo snimati evo postupka i kako. Dakle priključite mikrofon na za to predviđen ulaz od zvučne kartice vašeg računala, u CONTROL PANELU pokrenite SOUNDS AND AUDIO DEVICES izaberite opciju AUDIO i pod SOUND PLAYBACK kliknite na VOLUME. Otvorit će vam se izbornik VOLUME CONTROL i u njemu maknite kvačicu na MUTE pod opcijom MICROPHONE i to tako da kliknete na nju.




Pokrenite program u kojemu želite snimiti glasovni zapis, kliknite na REC ( uvijek je crvene boje i obično kružnog oblika ) i u mikrofon izgovorite što želite, kliknite na STOP i snimanje će se zaustaviti. Dalje obradite zvučni zapis kako želite ( naravno ovisno o mogućnostima programa kojeg koristite ) i spremite na svoje računalo. Nakon što ste obavili što ste trebali ne zaboravite ponovno uključiti opciju MUTE u VOLUME CONTROL na MICROPHONE jer će vam u protivnom mikrofon stalno biti uključen i moći ćete se čuti na zvučnicima i kada izađete na desktop.


Link stranice o Adobe Audition 2.0.


uredio i obradio << SAINT

Post je objavljen 02.04.2007. u 20:32 sati.