Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jobhunter

Marketing

Kako kvalitetnije koristiti Google


Ako čitate ovaj članak to znači da znate što je Internet a to automatski povlači da znate što je „Google“. Danas najpopularnija tražilica, uz to tvrtka koja se nalazi visoko na svim mogućim listama. Najbogatija, najpoželjnija, najprijateljskija i još mnogo naj - ova. No uz tražilicu „Google“ nudi cijelu gomilu alata i mogućnosti da bi nama bilo lakše u bespućima interneta. Kako se snaći u svemu tome i pronaći baš ono što želimo na Googlu? Najjednostavnije Guglanje će nam dati u pravom smislu te riječi milione linkova na raznorazne strane. Nemoguće ih je sve posjetiti kako bi pronašli baš ono što želimo. Pa malo sam proguglao ? po netu i evo nekoliko savjeta kako si olakšati život u svakodnevnoj uporabi ove tražilice:

1. Eksplicitna fraza: ako npr. tražite informacije o internet prodaji. Umjesto da samo utipkate Internet prodaja u google biti će bolje da pretražite eksplicitno ovu frazu. Cijela mudrost je dodati navodnike i google će raditi baš to.
Primjer: „Internet prodaja“

2. Isključiti određene riječi. Recimo da tražite informacije o Internet prodaji ali vas ne zanima ništa što sadrži pojam marketing. Da biste to napravili upotrijebite znak minus ispred te riječi.
Primjer: Internet prodaja – marketing

3. Pretraga određenog sajta: Ponekad želimo samo pretražiti neki sajt u potrazi za određenim informacijama. I tu nam može pomoči google. Jednostavno dodajte naziv sajta u pretragu.
Primjer: „Internet prodaja“ site:www.nekisajt.hr

4. Slične riječi ili sinonimi. Recimo da želite u svoju pretragu uključiti uz određenu frazu još neku sličnu riječ ili sinonim. To činite jednostavnom uporabom tilde „~“
Primjer: „Internet prodaja“ ~ selling

5. Određena vrsta dokumenta: Želite li naći točno određeni tip rezultata morate koristiti dodataka „filetype“ . Na primjer želite naći samo word dokumente fraze „Interent prodaja“.
Primjer: “internet prodaja” filetype:doc

6. Ovo OR ono: Normalno će google pretražiti sve termine koje ste mu specificirali. Ako želite nači jedan ili više termina koristite OR (ili) nastavak (OR mora biti natipkan velikim slovima ili možete koristiti || ).
Primjer: internet prodaja OR marketing

7. Numerička pretraga od – do: Ovo se poprilično rijetko koristi ali može biti korisno. Recimo želite neki rezultat pretrage koji se nalazi između nekih numeričkih varijabli (npr cijene, godine). Utipkajte slijedeće
Primjer: EU 2000..2007

8. Dionice: Samo unesite važeći „ticker“ simbol i dobiti ćete najnoviju vrijednost te dionice i mali grafikon mijenjanja cijene.
Primjer: GOOG (dobiti ćete vrijednost dionica googla)

9. Kalkulator: trebate nešto nabrzinu zbrojiti ili pomnožiti. Ne morate otvarati program kalkulator. Samo utipkajte u google i pritisnite enter
Primjer: 34356*456

10. Značenje riječi (eng). Ako želite na brzinu saznati značenje neke riječi jednostavno iskoristite naredbu „define“
Primjer: define:anarchy

11. Konverzija raznih jedinica: dakle vjerovali ili ne google će Vam napraviti konverziju svih mogučih mjernih jedinica. Morate samo znati oznaku jedinice.
Primjer: 72F in C (100cm in inches, 100us gallons in uk gallons, 100bar in ps)

12. Konverter valuta: Google će Vam isto tako pretvoriti funte u kune ili dolare u jene. Samo morate znati kratice.
Primjer: 100 GBP in USD, 1034 Kuna in Euro

Eto ove sam primjere pronašao na internetu no mislim da sa ovim mogućnosti google nisu završile. Evo i nekoliko linkova koji će Vam pomoči u daljim pretragama.

http://labs.google.com/sets
http://www.google.com/intl/en/help/features.htm

A na googlu možemo nać i poneku mudrost:
Robert Frost: The only way around is through.


Post je objavljen 01.04.2007. u 12:32 sati.