job hunter https://blog.dnevnik.hr/jobhunter

nedjelja, 01.04.2007.

Kako kvalitetnije koristiti Google


Ako čitate ovaj članak to znači da znate što je Internet a to automatski povlači da znate što je „Google“. Danas najpopularnija tražilica, uz to tvrtka koja se nalazi visoko na svim mogućim listama. Najbogatija, najpoželjnija, najprijateljskija i još mnogo naj - ova. No uz tražilicu „Google“ nudi cijelu gomilu alata i mogućnosti da bi nama bilo lakše u bespućima interneta. Kako se snaći u svemu tome i pronaći baš ono što želimo na Googlu? Najjednostavnije Guglanje će nam dati u pravom smislu te riječi milione linkova na raznorazne strane. Nemoguće ih je sve posjetiti kako bi pronašli baš ono što želimo. Pa malo sam proguglao ? po netu i evo nekoliko savjeta kako si olakšati život u svakodnevnoj uporabi ove tražilice:

1. Eksplicitna fraza: ako npr. tražite informacije o internet prodaji. Umjesto da samo utipkate Internet prodaja u google biti će bolje da pretražite eksplicitno ovu frazu. Cijela mudrost je dodati navodnike i google će raditi baš to.
Primjer: „Internet prodaja“

2. Isključiti određene riječi. Recimo da tražite informacije o Internet prodaji ali vas ne zanima ništa što sadrži pojam marketing. Da biste to napravili upotrijebite znak minus ispred te riječi.
Primjer: Internet prodaja – marketing

3. Pretraga određenog sajta: Ponekad želimo samo pretražiti neki sajt u potrazi za određenim informacijama. I tu nam može pomoči google. Jednostavno dodajte naziv sajta u pretragu.
Primjer: „Internet prodaja“ site:www.nekisajt.hr

4. Slične riječi ili sinonimi. Recimo da želite u svoju pretragu uključiti uz određenu frazu još neku sličnu riječ ili sinonim. To činite jednostavnom uporabom tilde „~“
Primjer: „Internet prodaja“ ~ selling

5. Određena vrsta dokumenta: Želite li naći točno određeni tip rezultata morate koristiti dodataka „filetype“ . Na primjer želite naći samo word dokumente fraze „Interent prodaja“.
Primjer: “internet prodaja” filetype:doc

6. Ovo OR ono: Normalno će google pretražiti sve termine koje ste mu specificirali. Ako želite nači jedan ili više termina koristite OR (ili) nastavak (OR mora biti natipkan velikim slovima ili možete koristiti || ).
Primjer: internet prodaja OR marketing

7. Numerička pretraga od – do: Ovo se poprilično rijetko koristi ali može biti korisno. Recimo želite neki rezultat pretrage koji se nalazi između nekih numeričkih varijabli (npr cijene, godine). Utipkajte slijedeće
Primjer: EU 2000..2007

8. Dionice: Samo unesite važeći „ticker“ simbol i dobiti ćete najnoviju vrijednost te dionice i mali grafikon mijenjanja cijene.
Primjer: GOOG (dobiti ćete vrijednost dionica googla)

9. Kalkulator: trebate nešto nabrzinu zbrojiti ili pomnožiti. Ne morate otvarati program kalkulator. Samo utipkajte u google i pritisnite enter
Primjer: 34356*456

10. Značenje riječi (eng). Ako želite na brzinu saznati značenje neke riječi jednostavno iskoristite naredbu „define“
Primjer: define:anarchy

11. Konverzija raznih jedinica: dakle vjerovali ili ne google će Vam napraviti konverziju svih mogučih mjernih jedinica. Morate samo znati oznaku jedinice.
Primjer: 72F in C (100cm in inches, 100us gallons in uk gallons, 100bar in ps)

12. Konverter valuta: Google će Vam isto tako pretvoriti funte u kune ili dolare u jene. Samo morate znati kratice.
Primjer: 100 GBP in USD, 1034 Kuna in Euro

Eto ove sam primjere pronašao na internetu no mislim da sa ovim mogućnosti google nisu završile. Evo i nekoliko linkova koji će Vam pomoči u daljim pretragama.

http://labs.google.com/sets
http://www.google.com/intl/en/help/features.htm

A na googlu možemo nać i poneku mudrost:
Robert Frost: The only way around is through.

01.04.2007. u 12:32 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2007  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2007 (7)
Ožujak 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako pronaći posao, kako ga zadržati, kako se snaći u vrtlogu korporacije, kako preživjeti team building???
Kako?? Pa pokušati ćemo Vam dati odgovore na ova pitanja...

Ako želite pošaljite mi mail!

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

The General Certificate of Secondary Education (GCSE) was introduced in 1986
GCSE Helpers