Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

U sjeni velike Ene

Čitam da je publika s riječke pretpremijere "Glembajevih" u režiji Branka Brezovca izlazila osupnuta. Ne ushićena, ne rezignirana ili možda zadivljena glumom i izgledom prezgodne Severine Vučković u ulozi barunice Castell. Gledatelje je zgranula redateljeva zamisao da riječka barunica Castelli završi pod džipom, kao što je život skončala Ena Begović, koja je u kultnom filmu Antuna Vrdoljaka igrala barunicu Castelli, a taj lik utjelovila je i na sceni zagrebačkog HNK. Kad sam to pročitala, pomislila sam da će ta prispodoba u Rijeci i izravno povezivanje tragičnog kraja velike glumice, a za neke i jedine istinske hrvatske glumačke dive, Ene, s tragičnim krajem barunice Castelli povrijediti njezinu majku Terezu. Naime, ta samozatajna žena s hrvatskog juga, koju znam sresti na Miroguju, dostojanstveno se nosila svih ovih godina s gubitkom kćeri. Nije opterećivala javnost svojom boli. Zato sam sigurna da će joj teško pasti ta redateljeva intervencija.
Inače, kada smo kod Glembajevih, nedavno sam sjedila u društvu nekoliko naših istaknutih, u prvom redu kazališnih glumica, a jedna od njih je rekla da Severina lijepo izgleda i da ima gard te da vlada scenom, ali kao zabavljačica, a nikako kao glumica, te da nije dorasla jezičnoj interpretaciji Glembajevih. Podsjetilo me to na Glembajeve koje sam kao studentica gledala u Gavelli, a u toj je postavi, osim Šerbedžije kao Leona, i Krešimira Zidarića kao starog Glemabaja te Dubravke Miletić kao barunice Castelli, bio i Zlatko Vitez u ulozi baruničina ispovjednika. Zbog sjajne glume svako malo odlazila sam pogledati tu kultnu predstavu uživajući u njoj. Osobno mislim da je Dubravka Miletić bila puno bolja barunica Castelli od Ene Begović u kazalištu, kao što je i Šerbedžija bio puno bolji Leon Glembaj od Renea Medvešeka jer gledala sam obje predstave. Ali to je već stvar ukusa. No, zato je Ena briljirala u filmu Antuna Vrdoljaka utjelovivši barunicu Castelli tako vjerno i čarobno. Lice Ene Begović pričalo je umjesto svake riječi.
Međutim to što Severeina kao barunica Castelli umire pod kotačima džipa dok se u pozadini na videozidu vrte inserti iz Vrdoljakova filma Gospoda Glembajevi s Enom Begović u glavnoj ulozi - znak je nedostatka ukusa.

Post je objavljen 09.03.2007. u 12:50 sati.