Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Bajić vs. vukovarski pravnici

Članovi Pravne udruge Vukovar 1991. dostavili su mi jučer ujutro sadržaj Sporazuma o sradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su u listopdu prošle godine potpisali glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine Republike Srbije. Bijesni su na Bajića i optužuju ga da je potpisao sporazum koji omogućuje da se ne sudi batinašima iz srbijanskih logora, koji su mučili gotovo 10 tisuća naših građana, ubili 300, a kao nestali vodi se njih 495. Ogorčeni su time što su sadržaj Sporazuma našli na latinici i ćirilici na web stranici srbijanskog tužiteljstva, a naše im Državno odvjetništvo nije dopuštalo uvid u Sporazum. Štoviše, objavili su ga tek prije nekoliko dana na webu, i to kad se podignula prašina.
Zamolila sam Mladena Bajića za objašnjenje i u roku pola sata od moga poziva sjedilli smo u njegovu kabinetu, a u društvu je bio i njegov zamjenik Dragan Novosel. Glavni državni odvjetnik temperamentno je objašnjavao sadržaj Sporazuma i prednosti koje donosi Hrvatskoj. Odbacio je sve optužbe bivših logoraša kazavši da će svi zločinici biti kažnjeni i da je spomenuti sporazum u interesu, nikako na štetu Hrvatske. Ponovio je kako će Hrvatska voditi sporove, ali će slati preslike dokaza i u Srbiju.
Štoviše, Bajić me je uvjeravao da je taj sporazum jedini način kako mogu biti osuđeni počinitelji ratnih zločina u Hrvatskoj a koji su građani Srbije. Naime, prema Ustavu, Srbija ne može izručivati svoje građane drugoj državi. Uostalom kao ni mi svoje. Srbija je dužna suditi počiniteljima zločina u svojim logorima, kojih je, prema podacima UN-a, bilo 480 na području Srbije.
Dok sam se vraćala u redakciju, pomislila sam kako se iz polemike izrodilo ipak nešto dobro. Bajić je dao nalog županijskom državnom odvjetniku u Vukovaru da stupi u kontakt s članovima Pravne udruge Vukovar 1991. kako bi od njih prikupio sve relevantne podatke vezane uz počinitelje zločina u logorima u Srbiji nad našim građanima. Kopiju tih dokaza, uvjeravao me je Bajić, poslat će svom kolegi Vukčeviću, što je već učinio za neke druge slučajeve.


Post je objavljen 07.03.2007. u 14:33 sati.