Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Plivanje ...

Jednoga dana grupa učenika i studenata ukrca se na ladju u yelji da se, ploveći, malo malo zabave. Bili su izuzetno raspoloženi, a tome u prilog je išao i nepismeni ladjar, koji im je poslužio kao najbolje sredstvo za zabavu i šalu.
Tako ga odmah na početku putovanja jedan oštroumni dječak upita: "Koje si sve nauke izučavao?" A on mu, bez razmišljanja, odmah odgovori: "Nijednu, sinko moj!" Učenik se iznenadi, pa ga ponovo upita: "Zar nisi izučavao prirodne nauke?" A on mu odgovori: "Nisam ti čuo za njih!" U razgovor se umiješao i drugi učenik, pa ga upita: !Sigurno si, onda, izčavao aritmetiku, algebru i jednačine!" A on mu odgovori: "To je još čudnije i zanovjetnije. Vjerujte mi da prvi put čujem ta čudna i zastrašujuća imena!" Sada se već uključi i treći omladinac iz redova učenika i studenata i upita ga: "Uvjeren sam da si studirao historiju i geografiju?!" A on mu reče: !Jesu li to imena ljudi ili gradova!, na što učenici i studenti prasnuše u gromoglasan smijeh, koji nikako nisu mogli zaustaviti, niti stišati. Nakon toga ga upitaše: "Koliko ti je godina?! Na što im ladjar reče: !Četrdeset!" A oni mu dodadoše: "Upropastio si pola života!"
Ladjaru nije bilo lahko, ćutao je i plovio kao na iglama, čekajući svoj trenutak. Nakon izvjesnog vremena more se uzburkalo, a ladja se počela neobično ljuljati na ogromnim talasima. Mladići su se uzbunili jer im je to bilo prvo putovanje na vodi, a nisu imali nikakvoh pomorskog iskustva. Ladja gotovo da nestane u talasima, što je pogodovalo nepismenom ladjaru, koji ih mirno i dostojanstveno upita:" Koje ste ono nauke, omladino, izučavali?" Na to oni počeše navoditi čitavu listu raznih predmeta što su ih učili u školi i na fakultetu. Nakon toga, ladjar ih zapita: "A da li ste učili, pored tih silnih predmeta, plivanje? Znate li kako ćete, ako se ladja, daj Bože, prevrne, plivati i stići na kopno?" Oni odmah odgovorise: "Ne. To je jedina nauka koju nismo izučavali i u koju nismo upućeni!" Na te riječi ladjar se nasmija i reče: "Ako sam ja upropastio pola, vi ste, eto upropastili čitav život, jer sve te nauke koje ste učili ne pomažu vam u ovom potopu. Pomoglo bi vam samo jedno znanje - plivanje, ali ga vi ne poznajete!"



Mnogi narodi su se ponosili i ponose razvojem nauke i tehnike, pa zbog svoje oholosti i tvrdoglavosti, zaboravljaju plivanje ka oprostu Uzvišenog Tvorca svih njih. Otuda, Allah Uzvišeni upozorava takve narode da ne zaborave na znanje koje ne doalzi od njih, nego od njihovog Stvoritelja:
"Kada su im poslanici njihovi jasne dokaze donosili, oni su se znanjem koje su imali dičili, i snašlo ih je ono čemu su se stalno rugali."

Post je objavljen 06.03.2007. u 17:02 sati.