Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spuz

Marketing

LUBENICA

Lubenica (lat. cucumis sativus) ,spada u skupinu VRIJEŽASTOG POVRĆA (lat.cucurbitaceae)
OPĆE KARAKTERISTIKE

Lubenica je povrće iz porodice tikvi. Procentualno najviše u svom sastavu ima vode. Lubenica je veoma zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege. Jedno je od rijetkog povrća koje se često smatra voćem, veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Evropi su Grčka i Makedonija.
Uzgaja se radi ploda-bobe,a tehnološka zrelost poklapa se sa fiziološkom.
Cvijet je žute boje,jednogodišnja je biljka koja razvija veliko i bujno lišće,korijenov sustav je dobro razvijen.

Voće ili Povrće ....
Postoje mnoge zablude da je lubenica voće, jer se koristi najčešće kao poslastica i veoma je slatka. Jednostavno pravilo koje govori da se radi o povrću je to što se radi o plodu jednogodiišnje biljke, što je pravilo povrća. Svi plodovi koji se koriste kao hrana i koji se moraju saditi svake godine su povrće. Voće je plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine. To je elementarna razlika između voća i povrća, uz činjenicu da je lubenica samo jedna vrsta tikve koja je u svakom slučaju povrće.

Zahtjevi prema toplini su veliki u svim fazama rasta i razvoja,na temperaturi nižoj od 15 C sjeme ne niče,optimalna je temperatura 22-28C

UZGAJA SE DIREKTNOM SJETVOM ILI UZGOJOM IZ PRESADNICA!!!

BY:D.B. II.b


Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 03.03.2007. u 14:23 sati.