Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 29. 12.



1981.

leksikografski zavod

književnik: pjesnik, dramatičar, prozaik, esejist i enciklopedist; po mnogima najveći hrvatski pisac 20. stoljeća; u svakom slučaju jedan od najsvestranijih i najplodnijih hrvatskih književnika, čija sabrana djela (bez eseja, novinskih članaka, čak i bez zbirke: marginalia lexicographica) obuhvaćaju 50 knjiga, kojima je obilježio hrvatski književni i kulturni krajolik; koji je iako marksist, pripadao je zapadnoj duhovnoj strukturi, uvijek u sukobu sa svim totalitarnim idejama a protiv podaničkog i provincijskog mentaliteta; prvi član jazu; sudionik prvog svj. rata; osnivač mnogih časopisa za kulturu; pokretač enciklopedijskih izdanja, pisac miroslav krleža, umro je u zagrebu, 29. prosinca 1981.


leksikografski zavod danas nosi njegovo ime;
njegov dom je muzej 'krležin dom'.

njegova biografija je opsežna i nemoguće je kratko iznijeti, pa evo nešto za čitanje uz druge naslove ako se otipka njegovo ime.




1921.

duhovni otac srpske nacije

politički i nacionalni teoretičar i praktičar, srpski književnik i prvi predsjednik srj /1992-1993/ - krnje jugoslavije, dobrica ćosić, rođen je 29. prosinca 1921. u velikoj drenovi (blizu trstenika).

njegovu biografiju mogu napisati samo iz srpske wikipedije, a tekst napisan tu daje mu istaknuto mjesto kao partizanskom ratniku, revolucionaru, oporbenjaku titovoj politici i mnogo kasnije miloševićevoj; strategu po pitanju kosova i podjele; 'intelektualcu', kojega je školovao život (nesvršeni učenik srednje poljoprivredne škole i završeni student više političke borbene iliti ratne škole 'đuro đaković'); akademik; predsjednik ostataka jugoslavije; srpski otac nacije; autor nekoliko romana i povijesnih knjiga.

slobodno dopuniti biografiju.




1926.

esteta i pjesnik mrtvih stvari

neki kažu njemački, drugi austrijski, a on je bio pjesnik rođen u pragu, rainer maria rilke, umro je na današnji dan u valmontu (švicarska), 29. prosinca 1926.

svestrano je obrazovan studiranjem povijesti umjetnosti, književnosti i filozofije na poznatim sveučištima u pragu, münchenu i berlinu; snažnije dojmove donio je sa studijskih putovanja po rusiji i francuskoj; simbolizam i impresionizam s kojim se upoznaje ostavit će tragove u njegovom stvaralaštvu s posebnim odjekom; njegova poezija je misaona, prožeta snažnom simbolikom iskazanom jezičnom muzikalnošću; poseže za sjećanjima iz djetinjstva kao nepresušnom vrelu motiva; ono što je novo za poeziju i gdje je rilke izvoran pjesnik su motivi iz skrivenog života prirode i mrtvih stvari, tako da ga često nazivaju primjerom tzv. hermetičke poezije.

"Rilke je pjevao o starim građevinama, likovnim spomenicima, svijetu životinja i nijemih stvari s tolikim uživljavanjem i neposrednim impresijama kao da je riječ o živim suvremenicima". (t. čumbelić)

"Njegova poezija predstavlja završetak europske dekadencije i početak poezije biti. Rilkeova lirika je morbidna i sjetna, puna sumračnih i samrtničkih ugođaja. Izraz je doba na prijelomu, svjetova između Istoka i Zapada i posebne mješavine slavenskog i germanskog. Prevodio je s francuskog, engleskog i talijanskog" (wikipedija).





Post je objavljen 20.02.2007. u 08:20 sati.