Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 11.12.

1843.

"Svatko tko pomaže čovječanstvu, vojnik je u stalnom ratu"



njemački bakteriolog robert koch, začetnik mikrobiologije i epidemiologije, liječnik koji je zadužio čovječanstvo otkrićem užročnika smrtonosnih bolesti turbekuloze i kolere i suzbijanje drugih zaraznih bolesti (malarije, bolesti spavanja ...), rodio se na današnji dan, 11. prosinca 1843. u clausthalu.

naprijed istaknuta misao bila je njegov životni moto.
dobio je nobela za svoj doprinos 1905.



1894.

prvi sajam automobilske industrije

otvoren je u parizu na današnji dan, 11. prosinca 1894. kao velika manifestacija i svjetska prezentacija uz sudjelovanje čak devet proizvođača tog prijevoznog sredstva koje će ubrzo osvojiti cijeli svijet.





1946.
UNICEF

na današnji dan, 11. prosinca 1946., na osnivačkoj skupštini ujedinjenih naroda (un), osnovan je unicef - united nations international children’s emergency fund, koji je zadržavši ovaj akronim, 1953. preimenovan u united nations children's fund.

osnovan je poslije II. svjetskog rata sa svrhom pomoći djeci europe, ali je vremenom postao opći svjetski fond iste namjene. financira se dragovoljnim prilozima država i vlada svijeta te pomoći pojedinaca i gospodarskih ili drugih organizacija i tvrtki.
od 1991. ponovno je aktiviran u europi kao fond za pomoć ratom ugrožene dječje egzistencije i egzistencije djece zemalja u tranziciji.



1475.

"budući da nam je bog dao papinstvo, uživajmo u njemu", navodno su riječi

lea X., pape
ili lava X.

giovannija de medici, firentinca, sina lorenza di medici - veličanstvenog. bio je papa humanist i prvi predstavnik renesanse na najvišem tronu na hijerarhijskoj skali katoličke crkve, crkve rastrgane teološkim borbama; bio je jedan od najmlađih papa u povijesti te iste crkve. rođen je na kneževskom dvoru firentinske države, 11. prosinca 1475.

giovanni medici jedan od dva sina lorenza veličanstvenog i unuk cosima di medici, osnivača i mecene slavne humanističke akademije, koju je podržavao lorenzo, sudjelujući i osobno (marsiljo ficino, giovanni pico della mirandola, georgius benignus de salviatis /juraj dragišić/ ...), bio je dijelom tog učenog humanističko-renesansnog kruga.
brat mu pietro II. medici je naslijedio oca, a on je nakon kraćeg kardinalskog staža bio imenovan papom uzevši ime
leo (lav) X. 1494.

crkveni krugovi su ga smatrali nezrelim.
u grijehe mu se ubraja proglas o 'kupovini oprosta grijeha', koja je bila i izravnim povodom protestima jana husa i martina lutera. /lutera je papa leo X. izopćio iz katoličke crkve bulom 'decet romanu pontefici', koju je luter javno spalio na gradskom trgu/.
bio je na papinskom tronu do 1521. ( pokopan je u crkvi sv. marije nad minervom).



1918.

najznačajniji slovenski pisac na razmeđu dva stoljeća: novelist, romanopisac, kritičar i prevoditelj (prevodio shakespearova djela), ivan cankar, umro je na danšnji dan,
11. prosinca 1918.

kaže se da "s toliko širine i svestranosti nitko nije razradio slovensku stvarnost" u književnim djelima, kako je to uspjelo ivanu cankaru i to u svim segmentima.
u obradi velike i bogate građe prelazio je kroz različita književna opredjeljenja: dekadentizma, simbolizma, tendencionizma ..., kao neumoljivi kritičar društva svoga doba. najbolja ostvarenja je dao u kraćim, lirski intoniranim crticama i novelama (lik majke).

od mnogobrojnih mu djela spomenut ću ono što sam pročitala 'sluga jernej i njegova pravica' (hlapec jernej in njegova pravica).
izabrana djela izašla su mu u 12. svezaka.



Post je objavljen 18.02.2007. u 22:58 sati.