Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

VREMEPLOV 2.12.



1805.

"smotajte sadašnju kartu europe"

bile su riječi engleskog premijera pitta kad je stigla vijest o napoleonovoj pobijedi protiv udruženih snaga austrije i rusije na bojnom polju kod austerlitza (češka), na današnji dan
2. prosinca 1805.

to je bilo o obljetnici njegovog proglašenja francuskim carem. sama pobjeda tako mocnih snaga učinila je napoleona bonapartu suverenim, a činilo se nepobijedivim gospodarem europskog kontinenta.


/izvor/




1823.

amerika amerikancima

baš 2. prosinca 1823., američki predsjednik james monroe, proglasio je političku doktrinu "amerika amerikancima", što je značilo da s a d neće dopuštati kolonijalne ekspedicije na američkom kontinentu.
monroeva doktrina kasnije je dobila mnogo ofenzivniji karakter, jer je amerika ugrozu i zaštitu svojih interesa proširila nad cijelim svijetom




kad smo već kod napoleona

1852.

napoleon III. (charles louis napoleon bonaparte), nečak napoleona I., a sin louisa bonaperte, bio je od 1848. francuski predsjednik, da bi 2. prosinca 1852. postao francuskim carem i vladao do 1870.

napoleon III. rođen je u parizu 1808 - umro u engleskoj, 1873.
bio je protjeran nakon pada napoleona I. 1815; umješan u dvije pobune; vratio se u francusku nakon pobijede revolucije 1848; demagoškim govorima i obećanjima izabran za predsjednika republike; pripremio i izvršio državni udar nakon čega se proglasio carem.

zaslužan je za ekonomski napredak zemlje, za kolonizaciju indokine; u pokušaju sprječavanja ujedinjenja nemačke ratovao s pruskom i bio poražen; zarobljen; emigrirao u englesku gdje je i umro.
u umjetnosti je poznat stil napolen III. koji se proširio europom, osobito se odnosio na namještaj.

potomci ovog francuskog cara žive i danas u francuskoj (a prema wikipediji i u hrvatskoj).

(" U gradu Varaždinu Republika Hrvatska živi Njegovo Carsko Visočanstvo princ Ignacius Louis Carlo Xaviér Bonaparte koji se odrekao titule princa te sada sa svojom obitelji živi pod građanskim imenom. Igor Ignacije Kunić rođen je 14. lipnja 1988. te je Njegovo Carsko Visočanstvo princ Jean - Christophe Louis Ferdinand Albéric Bonaparte njegov bratić")


1923.


znamenita primadona 20. stoljeća, sopran, operna pjevačica grčkog porijekla, maria callas, rođena je u new yorku, 2. prosinca 1923. (umrla u parizu, 1977).

u ateni je završila konzervatorij i debitirala već kao petnaestogodišnjakinja, 1938.
glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera. proslavila se izvedbama glavnih uloga u operama verdija, donizzettija i puccinija (ali bellinija, wagnera, bethovena).



1930.
hrvatski akademik, teoretičar književnosti, esejist, kritičar i političar, vlatko pavletić, rodio se u zagrebu, 2. prosinca 1930.

pavletića smatraju najplodnijim poslijeratnim hrvatskim književnim kritičarem i esejistom, jer nastoji što dublje prodrijeti u suštinu i bit književnog djela. on je predstavnik tekuće književne kritike.

djela:
'sudbina automata' (1955);
'trenutak sadašnjosti' (1960);
'analiza bez koje se ne može'(1961);
'goran' (1963).

na njegovu biografiju postavljam wikipedijin link.




Post je objavljen 17.02.2007. u 07:50 sati.