Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

padeži po hnosu

čitam danas u večernjem i ne vjerujem.
nominativ, akuzativ, genitiv, dativ, lokativ, intstrumental i vokativ novi je redoslijed padeža koji će učiti učenici petih razreda osnovnih škola. onaj stari, po kojem je akuzativ četvrti, a vokativ peti padež u novim udžbenicima neće naći svoje mjesto. i još je objavljena ilustracija: otvorena knjiga a u njoj padeži po novom redoslijedu, tako da svima bude jasno o čemu se tu radi.
je li stvarno moguće da su u ministarstvu prolupali?
kao da netko odluči da brojevni pravac više neće činiti niz prirodnih brojeva: 1,2,3,4,5,6,7..., nego ministarstvo obrazovanja uvodi promjenu po kojoj novi brojevni pravac glasi: 1,4,2,3,6,7,5...
ne, ne, ne, nije moguće. ovo je sigurno neka greška. novinarka je nešto krivo shvatila, nju su obmanuli. jer, uozbiljimo se, ako se ovo ne demantira, ako je informacija točna, onda stvari izmiču kontroli, onda u to ministarstvo treba hitno uputiti ambulantno vozilo. ali još danas, odmah. pomoć ne smije kasniti.
u pravopis smo od početka devedesetih počeli unositi zbrku koja, evo, traje do danas i kojoj se ne vidi kraja, pa tako ne znamo hoće li nam djeca ubuduće pisati ne ću i griješka, umjesto neću i greška, kako pišu danas, a eto, sada zbrku unositi i u gramatiku? preglupo.
sjećam se, devedesetih, promijenili su naziv možda najljepšeg hrvatskog otočja. nisu više brioni nego brijuni. kažu, to ide kao milioni i milijuni. milioni su srpski, a milijuni hrvatski, pa, dakle i brioni su srpski, a brijuni hrvatski kako valja pravilno pisati i izgovarati. dobro, u redu, shvaćam, samo, zašto onda ne pišemo i kamijuni i avijuni, umjesto kamioni i avioni. svašta.


Post je objavljen 13.02.2007. u 10:25 sati.