Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Dalmatinac u Beogradu

Ispijanje kave subotom u društvu prijatelja najljepši mi je dio tjedna. No prošla subota bila je dodatno obogaćena jer sam s prijateljicom Pericom Martinović prošetala do Gavelle. Tu smo u društvu Aljoše Vučkovića, glumca poznatog široj javnosti po ulozi Feratre u Velom mistu, a u novije vrijeme po ulozi Ivice Kincla u seriji Obični ljudi, popili piće.
Taj neobavezni susret pretvorio se u pravi, višesatni, razgovor o politici, umjetnosti, prijateljstvu i...
Zanimljivo je bilo razgovarati s čovjekom koji godinama živi u Beogradu, a podrijetlom je iz Dugopolja kraj Splita, i s njim pretresti nedavno trodnevno gostovanje Jugoslovenskoga dramskog pozorišta u Zagrebu. Iako nije bio na tim predstavama, Vučković je isticao kvalitete glumaca. Složio se s našim ocjenama da je Nebojša Glogovac, u ponajboljoj od triju predstava, "Hadersfild", pokazao najbolju glumu. Svjedoči i o silnom zanimanju beogradske publike za predstave iz Hrvatske.
Iako sam kao dijete obožavala sve likove iz Veloga mista, posebnu naklonost osjećala sam prema Ferati. Razgovarati s glumcem koji je utjelovio taj lik bilo je pravo zadovoljstvo. Ono što privlači kod poznatog Dalmatinca u Beogradu jest njegova mogućnost metamorfoze i prebacivanja u različite dijalekte. Posebno je bilo dojmljivo njegovo prisjećanje na majku Zorku. Dok je govorio, kroz glavu su mi prolazile Meštrovićeve skulpture majke s djetetom.
Njegov ulazak u Zagreb, kaže, počeo je dolascima ispred kafića Charlie, gdje je sjedio i snimao okolinu. Nije imao nijedno loše iskustvo s ljudima, kaže. Vidim da su ga i kolege glumci dobro prihvatili i da nema zavisti zbog činjenice da jedan beogradski glumac glumi glavnu ulogu u nekoj našoj seriji. Jasno je da su se strasti nakon rata primirile. Očito je da umjetnost ne poznaje granice i da ima univerzalno značenje.
Razgovarali smo o različitim temama. Začudih se s koliko poetike Vučković govori o Makedonijii, njezinu filmu i teatru, ali i glazbi i ljudima. I on dijeli moje mišljenje da je " Prije kiše" M. Mančevskog kultni film. Vučković dodaje da je to i pravi hollywoodski uradak.
Aljoša Vučković pokazao je kako ostati i čovjek i glumac unatoč svemu. Dok sam išla kući, pomislih kako bi to druženje bilo još sadržajnije da su slučajno naišli Gregurević, Mlikota i G. Navojec, s kojima često vodim slične razgovore.




Post je objavljen 05.02.2007. u 11:51 sati.