Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dolinapiramida

Marketing

Ociscen ulaz u tunel Ravne

Radovi na tunelu KTK nastavljaju se istim intenzitetom. Protekle dvije sedmice iskorištene su za podgrađivanje tunela, čime su stvoreni uslovi za maksimalno siguran nastavak radova.
Poslije pročišćavanja poluzatrpanih dijelova tunela ekipe Rudnika Zenica i Fondacije su ušle u krak orjentiran prema jugo-zapadu. Novootkriveni krak karakterizira veoma osjetljiv pravac s mnogo materijala koji se mora izbaciti. Materijal je kombinirani lapor i i mješavina gline i pijeska, veoma mokar i nestabilan. Kontinuitet pravca se zadržava i omogućava prodiranje u daleko starije prostorije za koje se do sada nije znalo. Rudari koji rade na podgrađivanju i stručno osoblje Fondacije suglasni su da je KTK tunel veoma interesantan i daje mogućnost značajnog prodiranja u dubinu podzemlja, a sve u cilju dokazivanja hipoteze o postojanju kompleksa podzemnih tunela koji povezuju objekte u Dolini piramida.
Uskoro počinju i pripremni radovi u tunelu Ravne. U tu svrhu se, proteklog vikenda, pristupilo čišćenju ulaza u ovaj tunel. Očišćen je godinama lagerovani materijal, otpad, osposobljen odvodni kanal te obezbjeđena saobraćajnica ka izletištu Ravne. Ogromne količine materijala su izvučene i izmještene kako bi se stvorili uslovi za bezbjedan pristup i nesmetan izvoz materijala iz tunela.

Do sada otkriveni megalitni blokovi, zazidani bočni krakovi i drugi nalazi, govore da će istraživanje biti izuzetno interesantno, te se stoga i pripremni radovi izvode studiozno prema Projektu Prof. dr. Murisa Osmanagića i rukovodioca Fondacije na poslovima praćenja georudarskog istraživanja podzemnog kompleksa tunela magistra rudarstva Envera Hasića.

Tuneli Ravne i KTK će nakon raščišćavanja i osiguravanja spremno dočekati posjetitelje, arheologe i geologe, stručnjake iz cijelog svijeta čiji je interes za istraživanjem kompleksa tunela, sudeći po svakodnevnim pozivima i posjetama, ogroman.

Post je objavljen 27.01.2007. u 20:35 sati.