Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Diospyros kaki L.

je strucni naziv za voce koje ja poznajem kao kaki jabuku, a Jair ih uzgaja na visehektarskim plantazama! Ove godine urod je bio izdasan i njegovih 70-tak tona cekali su na pakiranje u pognonima pod olinjalim nazivom "PRI HASHARON".

Jair me je poveo u hladnjace u kojima voce tjednima treba biti izlozeno niskim temperaturama da bi dobilo na kvaliteti!



Iz hladnjaca voce se prebacuje na tekuce trake i izbacuje iz sanduka na pranje. (U drugom planu je avokado, koji prolazi slican postupak)



Nakon pranja slijedi kontrolirano susenje s kojim voce dobija potreban sjaj.



Slijedi detaljna selekcija u kojoj se odbacuje svaki i najmanje osteceni ili deformirani primjerak,



a pakiranje se obavlja u kutije podesene za dalekoistocno trziste po sest jabuka u svaku!



Tako pakirano voce se opet zatvara u hladnjace s dodatkom CO2 koji odstranjuje ljepljiva svojstva kaki jabuke. Odatle na kamion hladnjacu koji mi je na izlazu taman okrenuo ledja!



Bio sam ljut, jer nisam uhvatio sleper u svoj njegovoj velicini s 40 feetskom kontejner-hladnjacom koja ce ravno u Haifu pa na brod, ali me je Jair smirio govoreci "ne boj se, bit ce ih jos, jer sve ovo mi jos trebaju napunit"!



Post je objavljen 02.12.2006. u 01:22 sati.