Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Krave uz Mozarta daju više mlijeka




U 7 sati Boža Laklija oblači bijelu kutu, stavlja rukavice i odlazi, kako kaže, u svoju "ordinaciju", udaljenu samo stotinjak koraka od obiteljske kuće. Osim idealnih uvjeta blizine radnoga mjesta, svako je jutro dočekaju zvuci lagane ozbiljne glazbe, redovito Mozarta, ali i gladne Majna, Violeta, Adela, Asta, Kruna, Tereza i još 30-ak najboljih krava.

Tako počinje radni dan jedne od najvećih proizvođačica mlijeka u đurđevačkoj Podravini i kooperantice đurđevačke Mljekare NatureAgro iz ferdinandovačkog naselja Bakovaca, koja svoje krave svaki dan tretira glazbom ne bi li dobila što više mlijeka.

Glazba dan i noć
- U staji je trenutačno 40 krava, 15 junica i sedmero teladi. Svaki dan, a to znači i svake subote, nedjelje, blagdana i praznika, dolazim k njima, hranim ih, muzem i u 10 sati odlazim. Predvečer se ritual i radna obaveza ponavlja, ali glazba nikad ne prestaje.

Glazbena linija svira dan i noć, zvučnici su postavljeni na nekoliko mjesta u staji, a svjetlo je kravama i noću upaljeno pa one zapravo stalno jedu - objašnjava Boža, i tvrdi da takve uvjete njezinih četrdeset krava, koje sve zove po imenu, nagrađuju velikom količinom mlijeka.

- Pročitala sam svojedobno kako krave vole glazbu, da uz nju daju više mlijeka, pa sam to htjela isprobati i brzo sam se uvjerila da je to tako.

Ne vole turbofolk
Najviše vole ozbiljnu glazbu, osobito Mozarta. Puštam im i glazbu lokalnih radija. Najčešće slušaju Obiteljski i RKC, a primijetila sam da postanu jako nemirne, vrte glavom, oglašavaju se ili udaraju nogama kad slučajno uhvatim kakav turbofolk.

Ponašaju se kao da ih taj ritam živcira - kaže Boža i hvali se da strojem, u zatvorenom sustavu mužnje, i to za sat i pol, iz svojih 40 krava izmuze od 600 do 700 litara najboljega podravskog mlijeka.


Post je objavljen 23.11.2006. u 19:16 sati.