Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Proizvoditi voće i povrće za poznatog kupca


POŽEGA - Budući da Požeško-slavonska županija ima goleme mogućnosti u podizanju trajnih nasada voćnjaka i vinograda, rasadničarstva te plantaža povrtlarskih kultura, županijska je Skupština donijela niz poticajnih mjera za koje je osiguran novac u proračunu za iduću godinu.

Na zajedničkome sastanku čelnika županije, gradova i općina sa zainteresiranim požeškim tvrkama 'Presoflex' te prehrambenom industrijom 'Zvečevo', potaknuti su projekti proizvodnje voća i povrća za sigurnoga kupca s domaćeg terena te gradnja kapaciteta za njihovu preradu. "Krećemo u gradnju centralnog skladišta, odnosno hladnjače velikog kapaciteta, gdje ćemo skladištiti svježe voće i povrće kupljeno od naših kooperanata. U našem lancu maloprodaje velika je dnevna opskrba svježim voćem i povrćem, a budući da u tu proizvodnju namjeravamo uložiti i do 12 milijuna eura, uključujući i gradnju tvornice za preradu, mjesta će biti za najmanje 2.000 kooperanata s ovoga područja", istaknuo je Josip Galić, predsjednik Uprave 'Presoflexa', napominjući kako želi pregovarati odmah sa zainteresiranim općinama i gradovima oko kupnje zemljišta i ugovaranja proizvodnje.
Tvrtka 'Presoflex' veliki je otkupljivač jabuka s plantaža Požeštine, a kooperantima se novac uvijek isplaćivao u dogovorenim rokovima i s dogovorenom cijenom. Tvrtka podiže i kompleks od 100 hektara vinogradarskih nasada zajedno s hotelom visoke kategorije i reprezentativnim vinskim podrumom.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju voćne će rakije biti jedan od izvoznih aduta požeškog 'Zvečeva' koje već instalira novu, suvremenu destileriju u već postojećoj tvornici alkoholnih pića. Spremni su otkupljivati domaće jabuke, šljive i kruške u daleko većim količinama nego ih sada nudi proizvodnja na plantažama Požeštine. Općine Velika, Kaptol i Jakšić, iskazale su spremnost u okviru programa raspolaganja poljoprivrednim državnim zemljištem za iznalazak 'prostora' za projekte podizanja trajnih nasada, a prema riječima Željka Čertija, zamjenika župana za gospodarstvo, županija ih je spremna subvencionirati s pola milijuna kuna.

Post je objavljen 22.11.2006. u 18:11 sati.