Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imotskakrajina

Marketing

Gasi li se udruga "Imotska krajina"?

Kada je prije godinu dana pokrenuta inicijativa za osnivanje udruge "Imotska krajina" mnogi su se ponadali da će baš spomenuta udruga ujediniti sve najbolje resurse Imotske krajine , izdignuti se iznad sitnih političkih interesa i politikanstva te da će njezina aktivnost potaknuti pozitivnija kretanja u Imotskom i Imotskoj krajini.

No kao mnogo puta do sada ništa od toga. Udruga je na osnivačkoj skupštini početkom prosinca 2005 godine utemeljila radna tijela i radno predsjedništvo a za predsjednika udruge imenovan je prof. Ivan Juroš koji je tada izjavio:

- Ovo bi trebala biti sveimotska udruga koja bi skrbila o svim sferama života u Krajini i to na način da svojim inicijativama s ciljem novih, pozitivnijih strujanja, utječe na odluke onih koji su u mogućnosti učiniti nešto pozitivno za ovaj kraj. Svi primjećujemo da Imotski stagnira, ako ne i nazaduje te da ostaje u sjeni manjih mjesta iz naše blizine, a na neki način smo i dužni poduzeti određene korake kako bi se ova negativna slika Imotske krajine mijenjala nabolje.

To su bile mudre riječi profesora Juroša, predsjednika udruge koji je od svih ovih lijepih riječi u skoro godinu dana uspio organizirati samo jedan promotorski skup, gdje se dobro jelo i pilo, tko je platio nismo uspjeli doznati . I na tom promotorskom skupu profesor Juroš je poručio:

- Svojim prijedlozima i djelovanjem želimo surađivati s aktualnom vlašću, biti joj partner u zajedničkim projektima i biti svojevrsni servis građanima. Napose ćemo skrbiti o stvaranju uvjeta za kvalitetno učenje u imotskim školama, kako bi naša mladež svojim znanjem bila konkurentna vršnjacima ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji. Također želimo kvalitetnije zdravstvo, dostojanstveno liječenje svih, a ne samo imućnih. Skrbit ćemo o čistom okružju cijelog prostora Imotske krajine, stvarati pretpostavke za ekološku poljoprivredu, valorizirati vrijednosti imotskog turističkog proizvoda. Konačno, vodit ćemo brigu i boriti se za uvjete zapošljavanja mladih i obrazovanih Imoćana, kako Krajina ne bi u budućnosti ostala bez stanovništva. Upravo je svaki pojedinac naše Imotske krajine i njena najveća vrijednost i najbitniji resurs, istaknuo je prof. Juroš.

Osim profesora Juroša na ovom promotorskom skupu, valjda zahavljujući dobroj spizi riječ su uzeli i mnogi drugi govornici . O svojim viđenjima života u Imotskoj krajini, ali i problemima te načinu njihova rješavanja govorili su i imotski liječnici, profesori, novinari, kulturni djelatnici itd.

Tresla se brda , rodio se miš jer sve je ostalo samo na lijepim riječima . Na kraju možemo zaključiti da je propala još jedna dobra ideja te da neki uglednici koji su bili prisutni na osnivanju udruge te na promotorskoj večeri i koji su imali želju i mogućnost napraviti nešto korisno neće više tek tako tratiti svoje dragocijeno vrijeme na propale inicijative.

Nakon svega te nakon skoro jednogodišnjeg djelovanja udruge "Imotska krajina" godinu dana stariji možemo u cijelosti ponoviti sve ono što je profesor Juroš rekao prošle godine , prilikom osnivanja udruge : "Svi primjećujemo da Imotski stagnira, ako ne i nazaduje te da ostaje u sjeni manjih mjesta iz naše blizine" Ostaje nam nada da ove iste riječi nećemo ponavljati i sljedećih godina

Post je objavljen 09.10.2006. u 13:30 sati.