Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sizematters

Marketing

Nađemo se u sredini?

Image Hosted by ImageShack.us Ok, ovo ne treba služiti kao obeshrabrenje u mršavljenju (jer ipak sam daleko i od gornje granice), ali je odlična vijest!
Dakle, na modnoj reviji u Madridu zabranili su pristup premršavim manekenkama. Vode se po indeksu poznatom kao BMI, koji se izračunava iz visine i težine (više informacija ovdje). Pritom, iako PLIVAzdravlje kao donju granicu normalnog BMIa stavlja 19.1, mnogi biraju i nižu granicu - 18. Tako i organizatori gorespomenute revije, koji, na savjet španjolske ministrice zdravstva Elene Salgado, odbijaju sve manekenke čiji je BMI niži od ovog, a ako je niži i od 16 pružaju im liječničku pomoć (jer postoji opravdana sumnja na anoreksiju i bulimiju). A toga ima - na primjer, BMI najpoznatije španjolske manekenke Esther Canadas navodno je svega 14.
Sve je potaknuto zbog sve većeg broja jako mladih djevojaka u Španjolskoj koje boluju od ovih bolesti, ohrabrene tim kosturima koji se predstavljaju kao ideali ljepote.
Priča ima i dodatnu pozadinu: ovo ljeto je praktično na pisti, za vrijeme modnog tjedna u Urugvaju, umrla manekenka Luisel Ramos. 22-godišnjoj djevojci zakazalo je srce i to zbog - izgladnjivanja!
I dalje će manekenke biti vitke, pa i mršave, ali nadam se da će se ovaj trend proširiti (hm, kolike su šanse za to?) i da će mnoge cure, uključujući i neke na čije sam blogove naišla zadnjih par dana (proANA?!), shvatiti poruku: DA zdravlju i ljepoti, NE kost-i-koža stilu.

Post je objavljen 12.09.2006. u 14:07 sati.