Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sizematters

Marketing

Lijepo zvuči, ajmo vidjeti kako izgleda

Dakle, prvi dan na Weightwatchers bodovima.
Pa, evo, nije strašno, iako sam već skucala jedan "flexi" bod. Naime, napravila sam onu grešku koju često radim - doručkovala sam rano i jako malo (u ovom slučaju jabuku u sedam ujutro), pa sam cijeli dan lutala okolo, i onda sam došla doma oko 16h, gladna kao pas. Skuhala sam svoju Pasta Carbonara, koju radim kompletno od "zdravih", "dijetnih" sastojaka (integralna tjestenina, zdravije nemasnije zamjene za vrhnje i putar, nemasna šunka), ali i usprkos tome 250g takve tjestenine sadrži puno, puno bodova. Točnije, cijeli moj dnevni kontigent. Tako da osim toga i one jutarnje jabuke nisam pojela ništa. Dobro je, nisam gladna (nakon brda tjestenine nije ni čudo), ali se osjećam loše zbog proždrljivosti.
Bit će bolje sutra, nadam se.

Obećala sam još malo pisati o programu - možda nekog zanima, a i meni je dobro ponavljati, da brže naučim naughty.
Prvu važnu sastavnicu čini sedam zdravih navika, koje treba steći - za većinu njih zna svatko tko se ikad trudio hraniti zdravo (ne nužno u svrhu mršavljenja), ali nije loše podsjetiti se:

1. Kontrola porcija (to je ono u čemu sam danas kiksala)
Dakle, treba računati koliko čega jedeš (uz pomoć vage, mjerica, žlica i sl.), koristiti "metodu tanjura" (1/4 prilog, 1/4 bjelančevine, 1/2 povrće), te paziti da porcije s vremenom ne narastu.
2. Voće i povrće - pet puta dnevno!
Jedna porcija povrća je oko 100g. Za voće se uzima otprilike jedna šaka (tako jedna velika jabuka može predstavljati i dvije porcije). Kad god je moguće treba voće i povrće biti centralni dio obroka. (na ovo se trebam naviknuti, volim voće i povrće, ali u mom jelovniku su obično samo rubna pojava)
3. Mlijeko je važno!
Potrebne su dvije porcije mlijeka dnevno (djeca, tinejdžeri i stariji od 50 trebaju tri). To se može uzeti kroz dvije čaše mlijeka ili jogurta, ali jednu porciju mlijeka sadržavaju i svježi sir (2 šalice), 40g tvrdog sira, veliki "cafe latte", milkshake i šalica pudinga (spravljenog s mlijekom, naravno bolje bez šećera). (to mi je super, volim mlijeko)
4. Jesti žitarice.
Posebno su poželjni tzv. integralni proizvodi. (ajde, to već znaju i ptice na grani)
5. Bjelančevine.
Da bismo sačuvali snagu i energiju potrebne su nam 1-2 porcije bjelančevina. Sadržavaju ih meso, riba, jaja, grah, proizvodi od soje i orašasti plodovi.
6. Smanjiti unos masnoća, šećera i alkohola.
Mislim, naravno. Ali, eto, kažu treba dati prednost tekućim biljnim uljima (npr. maslinovo, bućino). Šećer je bolje jako kontrolirati i smanjiti, iako oni kažu da se ni toga ne treba sasvim odreći (naravno, po mogućnosti ih zamijeniti umjetnim sladilima). (uff!! veliki sam čokoladoljubac - to mi je glavni krivac za trenutnu težinu - i ovo će biti najteže)
7. Voda, voda, voda
Bar šest čaša dnevno! I, da, radi se isključivo o vodi, ne o tekućini općenito (č. čaša soka ne zamjenjuje čašu vode). Alternative su jedino mineralna i čajevi. (e, za ovo nikad ne kužim da netko ima problema s tim, zašto je problem piti vodu? - ali, eto, ima nas raznih)


To je tih 7 zdravih navika. Sve ja to već znam, ali i dalje mi trebaju stvarno postati navike, a ne neko apstraktno znanje.
Osim ovoga, moja knjižica nudi i nešto apstraktnijih 10 "tehnika za život" (glupo zvuči, znam, ali to je doslovni prijevod) - o tome neki drugi put.

Post je objavljen 05.09.2006. u 23:16 sati.