Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flowergirl

Marketing

Veza pokvarenih bombonjera i neproslavljenih dvoznamenkastih rođendana

Još sam uvijek u fazi zvanoj "spremam police, praznim ladice". Trenutno nemilosrdno slažem i popisujem neželjene (većinom rođendanske) poklone koji su se tijekom godina uskladištili u mojoj sobi, a nisam se odvažila pokloniti ih dalje. Osobito bi mi to teško palo nakon priče o Kishonovoj bombonjeri koja se, nakon što je promijenila niz vlasnika, opet vratila kući i to u potpuno nejestivom stanju.

Osim Kishonove bombonjere, ima još jedan razlog zašto barem neke od tih predmeta nisam poklonila - jednostavno su mi toliko ružni ili beskorisni da bih pocrvenila od srama da to učinim svojim prijateljima. Uostalom, ne želim niti u njihovim stanovima gledati ono što me smeta u vlastitom.

Još jedno neprihvatljivo rješenje bilo bi pobacati te drangulije. Zašto? Jer bi se unatoč mojem zgražanju sigurno našao netko kome bi se takve stvarčice ipak svidjele. Čak i tako beskorisne, nepraktične ili kičaste. Na kraju krajeva, netko je to jednom i kupio.

I tako sam se domislila: u prosincu je dobrotvorni božićni sajam, tamo će se (osobito s obzirom na sezonu darivanja) sigurno naći netko tko bi za to dao sitne pare. Neki ljudi jednostavno vole kič, npr. figurice koje samo skupljaju prašinu, visoke svijećnjake u različitim izvitoperenim oblicima, ukrasne posudice … A našlo se u ovom pospremanju i sasvim lijepih stvari, npr. čitava kolekcija neiskorištenih dječjih leksikona, spomenara i dnevnika koje sam jednostavno prerasla (ma zapravo se nikada niti nisam time previše oduševljavala).

Mama i ja smo se složile da u kategoriju najboljih rođendanskih poklona, osim kolekcije okvira, spadaju prugasti ručnik i beštek za salatu/tjesteninu. Sad mi je jasno zašto nakon 18. rođendana drastično opada broj rođendanskih proslava - godinu dana jednostavno nije dovoljno da se riješimo svih neželjenih, nemaštovitih poklona.

Dobar je poklon, na kraju krajeva, onaj koji dolazi s posebnom idejom i od srca, a cijena mu je često obrnuto proporcionalna zahvalnosti primatelja. Pa čak ako je riječ i o pokvarenoj bombonjeri.

Post je objavljen 09.08.2006. u 18:30 sati.