Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom

kako sam se u proslom tekstu izgustala slikama, ovdje cemo sparno, sparno danas.

Jos malo anti-age mudrosti:
-ako vec imate fotoostecenu kozu jer se u mladosti niste pazili, pokusajte neki od AHA proizvoda (alpha-hydroxy-acid) kako bi skinuli gornji, obicno od suncanja zadebljali sloj, koze i dosli do nove friske koze. Cijelu listu tih proizvoda imate u jednom od prijasnjih tekstova ovdje.
Kad maknemo sav marketing i svu sarenu ambalazu ostane vam sljedeca anti age procedura:
- veliko NE suncu, a ako da, SPF najmanje 15 i ne na sunce izmedju 11-17:00, uz to koristiti dnevno neki AHA proizvod, izbaciti cigarete, a povecati kretanje na friskom zraku. I nasmijte se drage moje, onako od srca - jer i od mrgodjenja se dobiju prerane bore.
Kontraverzna tema je svakako hormonska anti-age kozmetika. Kako sam protiv toga (pise i to u jednom od prijasnjih tekstova) tako necu ovom prilikom ulaziti u tu temu. Hormoni u medicinske svrhe da, u estetske ne.

Njega koze u predmenopauzi, menopauzi i postmenopauzi.
Mijenja se razina hormona u nasem tijelu, a ta promjena utjece na sve pa tako i na nasu kozu. Neravnoteza izmedju zenskih hormona (estrogen i progesteronj) i muskih hormona (androgen i testosteron). Zato jer muski hormoni "umiru" sporije, ima ih vise i imaju jaci utjecaj. Pa vam pocne padati kosa u menopauzi. Ili dobijete "brcice" koje nikad prije toga niste imali. Ili dobijete dlakavije noge. Ne mora biti, ali to su moguci efekti menopauze (uz one ginekoloske; suhocu itd.) Koza postaje susa i prozirnija. Ironija - dok na glavi dobivate sijede, dlake na ostatku tijela odjednom zasjaju u punoj crnini. Uz to su moguci valunzi, problemi sa spavanjem, oscilacije u tezini, nokti postaju lomljiviji. Medicina je tome doskocila nadomjesnom hormonskom terapijom HRT, a alternativa soja preparatima. HRT Hormone Replacement Therapy, ide samo na recept u vidu tablete ili flastera na kozu, koji onda vremenski otpustaju hormone. Ima pro i contra ove kao i ERT (estrogen) terapije, a iste mora svatko odvagnuti sam za sebe.
Biljna alternativa (biljni estrogen) - soja, Wanzenkraut, sorry ne znam hrvatske izraze za ovo ali me slobodno ispravite - Nachtkerzenöl,Borretsch, dong quai. U Njemackoj je prilican wunder sastojak Cimifuga racemosa i kapsule istoga.

Ne bi bilo lose da pocetkom 40-ih napravite hormonsku kontrolu i odredite koja razina hormona je vasa prirodna razina, kako bi se znalo kasnije bolje odrediti terapiju.

Dosta bodova dobiva i prirodni progesteron, iako takve kreme nisu odobrene u EU, a vjerojatno su znali zasto ih nisu odobrili.
I dalje vazi sve kao i za kozu do menopauze, stitite se od sunca, cigareta, pretjeranog alkohola i stresa, njegujte tip koze koji imate ,a nemaju sve zene u menopauzi suhu kozu, razmotrite opciju retinola (pr. Renova) i izbjegavajte proizvode sa alkoholom.
Nema nista sto mozete povrsinski nanjeti na kozu i tako promijeniti stanje koze koje je nastalo hormonskim promjenama u vasem tijelu.
I dalje AHA proizvod, a ako naginjete pristicima, sitnim upalama onda BHA (ujedno potice proizvodnju kolagena).
Za bakice koje napune 70 i vise godina, njihov cilj nije skidanje povrsinskog sloja koze jer se stanice kod njih JAKO sporo obnavljaju, njihov cilj je cim duze stanice zadrzati na povrsini, dakle tu vise nema mjesta kemijskom peelingu.
Tko se zeli vise informirati, dobra stranica http://www.drweil.com

Sad malo o proizvodima:

Povoljni proizvodi su: za njegu Paula's Choice te make up Paula's Select.
Nema dodatka ni boja ni mirisa ni testiranja na zivotinjama. Zapakirani tako da su zasticeni od svjetla i zraka i u pravilu kostaju oko 12 eura. Mogu reci da sam od preparative probala sve od ove marke i da mi je 90% toga bilo super. Tim proizvodom sam skinula mrljice dobivene pri koristenju kemijskog peelinga (clinique total turnaround) a bez SPF zastite jer tad nisam znala da mi treba.
Kad smo kod mrljica, 1-2% hydroquinone ima u slobodnoj prodaji, a ako vam to nema efekta onda jacine 4-12% dobijete od dermatologa.
Jedan od najluksuznijih proizvoda iz te linije je svakako Super Antioxidant Concentrate i to 30 ml za 17 eura i ujedno jedan od najskupljih proizvoda te firme. Odlicna stvar u rangu sa Estee Lauderom koji je pet puta skuplji.
Preporucam i Skin Relief Treatment formula aspirina i odlicna stvar za smirivanje raznih iritacija. Odlicno i za muske, nakon brijanja. Od makeup-a imam dva tekuca i dva kompaktna pudera, korektor i dva ruza iz te linije.
Jos par preporuka:
http://www.peterthomasroth.com/peterthomasroth_products.asp?prod=moisture_hydrat
Dobre stvari: Potent Botanical Skin Brightening Gel Complex 60 ml za 45 dolara (2% hydroquinone) i alelaic i kojic kiselina.
BPO Gel 2.5% benzoyl peroxide za dezinfekciju problematicne koze 20 dolara za 90 ml ili 22 dolara za 5% formulu iste kolicine ili 26 dolara za 10% formulu.
U Europi nisu jos toliko "in" SPA (to tek dolazi zadnjih 5 godina) ali preko bare ima pregrst spa kozmetickih linija koje mozete ekskluzivno tamo kupiti, vidite ih u ekskluzivnom ambijentu i skloni ste povjerovati da su nesto posebno. A cesto nisu. Tj. cesto i izvan zidova takvih hramova ima jednako dobre kozmetike.
Jedna takva linija je i Pevonia Botanica www.pevonia.com (ostale se decleor,guinot, givency, phytomer)

Pogadjate tamo sve pliva od bilja. I sve u tom stilu. A onda vidite da proizvod sadrzi sodium C14-16 olefin sulfate i pitate se kako se to uklapa u prirodan imidz? Kao i vecina organskih firmi i ova se ponosi sto ne sadrzi lanolin ni mineralna ulja. Iako nije dokazano da su ovi sastojci stetni. Lanolin bi mozda mogao biti problem za vegance ali i on i mineralna ulja su dobra za suhu kozu i nisu ni po cemu ZLI sastojci.
No ako vec birate ekskluzivnost SPA marke onda ne bi bilo lose da to ide ruku pod ruku sa kvalitetom:
-izbjegnite liniju za masnu kozu kao i Oxygenating liniju. Firma nije bas sasvim sigurna sto kisik radi kozi, ali umirujca je cinjenica da u ovu liniju nisu stavili extra kisika ;-) jer znamo pricu o slobodnim radikalima i o ostecenju koze. Dobar im je izbjeljivac - Lightening gel 30 ml oko 40 dolara sa AHA kiselinom. Kao i linija za zastitu od sunca.
philosophy - jos jedna elitna marka koja vam ne zeli samo hidratizirati kozu nego promijeniti pogled na svijet www.philosophy.com
Posebno su zabavni nazivi njihovih proizvoda kao gel za pranje lice - on a clear day, peeling sa imenom the greatest love, krema sa hope in a bottle ili ona sa C vitaminom hope and a prayer, te retinolska nocna krema - help me LOL. Ili okoloocni gel - a pigment of your imagination, tekuci puder - complete me, korektor - trust me i naravno njihov specijalitet - THE LITTLE BLACK BOX.
Dakle linija jest zabavna za pregledati ali nije posebno ucinkovita, a ni posebno pristupacne cijene.
Mala crna kutija ce vam za 40-ak dolara dati set sjenila i rumenila.

Neka imena kozm. firmi namjerno odaju dojam da imaju veze s medicinom tipa physician's choice www.physchoiceaz.com - iako u cijeloj paleti mozda imaju svega jedan proizvod koji bi odobrio i vas dermatolog, pHaze 8 Face and Body Hydrator SPF 15 i to za manje od 15 dolara za oko 350 ml) ili Physicians Formula www.physiciansformula.com koja iako zgodno zapakirana nema ni jedan hvale vrijedan proizvod, osim mozda sjenila Quad Eye Shadow.

Phytomer - imaju ovdje po kozmetickim salonima, linija koju sam mogla mirne duse i preskociti. Nemaju UVA zastitu, drze se algi i morske vode kao pijan plota, koja je doduse odlicna za plivanje ali svaki dermatolog bi vam rekao da je preporucljivo nakon plivanja morsku vodu isprati sa sebe, barem sa lica i kose. Ako bas morate imati neku SPA liniju doma, uzmite Pevoniu ili BioMedic.
www.phytomer.com
Pola - japanska inacica Avona i oriflame-a, www.pola.com
Ime ove linije je po Pola Negri egzoticnoj, jakoj glumici (iz vremena nijemog filma) poznatoj po ljubavnim aferama sa Charlijem Chaplinom i Rudolfom Valentino. Znaci femme fatale njezing doba.
Pola je najveci japanski proizvodjac kozmetike distribuirane direktnom prodajom. Uz Shiseido i Kanebo najtrazenija firma u Japanu.
Pond's - pod Unileverom zadnjih 20-ak godina. Dobri sto se tice ciscenja lica i krema, a losi za problematicnu kozu i za zastitu od sunca. Age Defying Complex Cream sa 8% AHA i to 60 ml za 10 dolara, ima i retinola ali pakirano u teglici, nece on dugo prezivjeti.
Dramatic Results Advanced Anti-Aging Care Active Face+Neck Moisturizer, osim sto vam treba godisnji kako bi uopce izgovorili ime prodavacici, za 15-ak dolara dobivate 45 ml fantasticne kreme sa 10% glikolne kiseline, ima i retinola.

Jedini "sun" proizvod koji je dobar i to prilicno dobar (u ostale ne stavljaju UVA?!) je Nourshing Moisture Lotion with SPF 15 i to za 6 dolara 75 ml.
Revitalizing Eye Capsules for delicate skin Area 20 kapsula za 11 dolara sa silikonom i odlicno pakiranje za zastitu osjetljivih sastojaka. Kako uskoro zavrsavam listu za moju kvartalnu narudzbu za drugstore.com na njoj ce se naci i koji povoljan Pond's proizvod.
Skin Smoothing Capsules 11 dolara za 26 kapsula slicne onima za oci, ali ovdje imate 6 komada vise.
Ako zelite opet malo tretmana za po doma onda Soothing Cucumber Eye Treatment 24 natopljene blaznice za 10-ak dolara, umiruju oci. www.ponds.com
Prescriptives www.prescriptives.com
U vlasnistvu E. Laudera u kompaniji sa Clinique, Origins, B.Brown, M.A.C., Stila, Aveda i Creme de la Mer - vec pogadjate kome je cjenovno namjenjena. Lauder je recimo za zene u 40-tima koje su zaradile svoje novce, imaju karijeru i zele luksuz. Clinique je u parfumerijskom okruzuju relativno jeftina marka (jedna od jeftinijih u Lauder obitelji) i ima mnostvo proizvoda za problematicnu kozu - dakle namjenjena je osobama u dvadesetima koje nemaju puno love jer se po svoj prilici jos uvijek skoluju. Ili su upravo dobile prvo staziranje ili prvi posao. Origins je za one opsjednute biljkama, recimo pocetak 30-ih. Za koga su onda napravili Prescriptives - za mlade 30-godisnjakinje, gradske cure, koje zele malo znanosti u svojoj kremi i ispolirani image. Ne losa linija.
All Clean Fresh Foaming Cleanser 21 euro za 180 ml., dalje - All you need broad spectrum moisture lotion SPF 15 ili 25, 45 ml i 40-ak eura, silikonska pomada koja je 2002 reformulirana i konacno je dobila i SPF.

Unikatan sastojak je nordihydroguaiareticna kiselina NDGA -
http://www.inhaltsstoffe-kosmetik.de/nordihydroguaiaretic-acid.html. Ima i verzija u kremi, koja je bolja za suhu kozu.
Px Comfort Lotion- 35 eura za 45 ml. Px Insulation Anti-Oxidant Vitamin Cream SPF 15
Makeup - oni su bili prvi koji su razvili metodu odredjivanja savrsene nijanse tekuceg pudera za neciju kozu. Taj proces su nazvali colorprinting. I tako bi na vasem podbratku testirali nekoliko tonova sve dok ne bi dobili VAS ton. Onda bi vam bas taj ton smuckali. Samo, boja nije jedini kriterij za kupnju pudera - stupanj pokrivenosti, tekstura, SPF da ili ne, cijena i pakiranje utjecu na konacnu odluku.
Ono sto NE preporucam jer nema UVA, a ja sam iz neznanja koristila je Virtual Skin Super Natural Finish, da ima UVA zastitu bio bi medju mojih TOP 10. Photocrome Light Adjusting Makeup SPF 15 je par eura skuplji i ima cjelokupan SPF, kao i Exact mat stick Foundation, mislim da je svima osim suhoj kozi premastan. Korektor- Camofluage Cream za 17 eura - odlican!
Ruzevi - odlicni. Soft Suede Lipstick za 18 eura, svileni osjecja na kozi, relativno postojan. Deluxe lip Pencil kao i Lavish Lipstick SPF 15. Linija prescriptives magic - Illuminating Liquid Potion za 30 eura, shimmer za koji vam treba stoljece da ga potrosite.
Invisible Line Smoother 15 ml za 35 eura je silikonska krema identicna M.A.C.-ovoj Matte Creme Matifinace za upola manje novaca, zagladiti ce vam lice, ali na svega nekoliko sati. Ili manje - ovisno koliko je vruce vani, koliko se znojite i naravno sto sve sve natrackali preko toga.

Mnogi misle cim je linija proizvedena od nekoga u bijeloj kuti mora biti BOLJA od onog u DM-u. No to cesto nema veze s realnoscu. Rodan+Fields recimo je od 2004 u Estee Lauder velikoj obitelji sto je dovelo do toga da su povecali cijene (linija za akne i problematicnu kozu) i ucinili pakiranje luksuznijim. Jer Lauder prije svega prodaje imidz. Posebnost ovih proizvoda je da su grupirani za specificna stanja koze i pakirani u setove - kao lunch paket, tako da ne morate puno razbijati glavu i sami slagati liniju od pojedinih proizvoda.

Ukoliko to ipak zelite - moze i to. Svakako je pohvalno sto sastojke njihovih proizvoda mozete jasno procitati na njihovoj stranici www.rodanandfields.com
Pohvalno - anti-age linija ima SPF sto i je glavni anti-age sastojak. No kako samo tonik kosta 40 dolara - da, ima mnogo boljih proizvoda za upola te cijene. Recimo njihova krema je 90 dolara i osim sto dolazi u teglici (antioksidansi ne vole teglice) to je jednostavno previse novaca za pomadu koja ne nudi nista unikatno. Cuvajte se i wunder krema koje recimo imaju 60-ak sastojaka u sebi, jer obicno je onda svaki sastojak zastupljen u premaloj kolicini da bi uopce djelovao. Bolje je uzeti kremu sa "svega" 10 pametno odabranih sastojaka, gdje imate pregled sto eventualno ne pase vasoj kozi i to isto mnogo lakse detektirate i izbjegavate (stvar kojom se upravo bavim). Prije svega bih za okoloocne kreme izbjegavala teglice - nedavni savjet oftamologa. Upravo tako pakiranom kozmetikom koja je u gotovo neposrednom doticaju s ocima, zene prvo pokupe bakterije i raznorazne bestije.

Pepidi su stvar koja trenutno odusevljava publiku ali toga imate za 1/3 njihove cijene u Olay-ovom Regeneristu.
Pazite da vas proizvod za ciscenje nema sodium lauryl sulfate jer je to nesto so iritira i isusuje i nije nuzan sastojak.
Ako zelite probati nesto iz te linije onda Essentials Moisturize with Melaslow, 40 dolara za 45 ml. Ili Esentialls Protect with Avobenzone SPF 15 35 dolara za 45 ml.
Odlicna povoljna zamjena za ovo bi bio Olay Regenerist Enhancing Lotion SPF 15 20 eura za 75 ml ili Dove Essential Nutrients Day SPF 15 za 8 eura i 120 ml.
Dakle 3 linije: anti-age, essentials i reverse. Imaju odlican tonik 35 dolara za 120 ml. sa 2% hydroquinona, dakle ako imate neke mrljice za izbjeliti, proizvod je zasticen od svjetla, ima antioksidansa i c vitamina. Ima i limuna ali tako malo da ne bi smjelo stetiti. Ima i malo salicilne (0,5%) pa je pitanje koliko to ima efekta. Ujedno nude i losion na bazi hydroquinona i to za 65 dolara, a mi znamo da ih ima odlicnih (vratite se na nedavne tekstove) za tri puta manju cijenu. Dapace, isti dermatolozi prodaju onaj dio proizvoda koje nisu prodali Lauderu bas po tri puta manjoj cijeni, a nude identicne proizvode, samo ih naravno ne smiju isto zvati.nut
Onda imaju liniju Unblemish - bas za problematicnu kozu i na reklamama se hvale da imaju kozmetiku koja se inace izdaje na recept ali da su ju oni proizveli u koncentraciji koja je i u slobodnoj prodaji. Na stranu cinjenica ako kupite u slobodnoj prodaji nesto za dezinficiranje recimo benzoyl peroxide u postotoku od 5%, on se NI PO CEMU NE RAZLIKUJE od 5% kupljenog preko recepta. Mozda time zele reci da su proizveli blag proizvod koji ima UCINAK onog izdanog na recept? I onda imaju kao i Clinique Step 1, 2 i 3 s tim da je prvi obicno ciscenje, drugi toniranje a treci vlazenje. Recimo linija sadrzi u gelu za pranje sulfer kao povrsinski dezinfikator, ali avaj ako vam ovo dodje do oka. A ako se umivate, postoji sansa da vam udje u oko i onda sljedi ljecenje iritacije barem tjedan dana. Bine there, done that.
Ako bas hocete koristiti taj sastojak, onda bolje u losionu ili toniku, nesto sto je ipak vise pod kontrolom od gela za pranje lica. Iz te linije imaju Unblemish Step 3 - Acne Medicated Lotion 45 ml za 40 dolara sa 2.5% benzoyl peroxide, dobra stvar ali isti tim dermatologa prodaje i dalje svoju samostalnu liniju gotovo indenticnog sastava ali za 22 dolara i 60 ml ;-) Pa si vi mislite. Neutrogena vam nudi to za jos manje novaca.

A evo na koju ideju dodje zena u nuzdi - ako vam nestane peelinga za tijelo: pomjesajte grube morske soli (one grubo mljevene) sa svojim gelom za tusiranje. Secer ne bih mijesala jer se secerom
hrane razne bestije, pogotovo ako naginjete pristicima na ledjima i slicno.

Tak drage moje, odoh ja gledati one bijele kutije za nakit. Odoh sama. I imam karticu uz sebe. Pa nek mi je Bog na pomoci. Vama ugodan vikend!

Post je objavljen 04.08.2006. u 16:20 sati.