Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvanaurbs

Marketing

MANDRAGORA, afrodizijak, lijek, otrov

Image Hosted by ImageShack.us


drugi dio odnosi se na jednu od najčuvenijih biljki na svijetu, ovjekovječenu u literaturi preko shakespearevog i machiavellievog pera, smrti ivane orleanske, u spisima galena, ali i njegovih grčkih kolega, čak i homera, oslikanu ili sačuvanu u grobnicama egipatskih faraona, navedenu u biblijskim starozavjetnim knjigama – mandragolu, mandragoru (grčki) , mandragora officinalis l. (latinski), biljka trajnica, otrovnica, afrodizijak, opijat, lijek, amajlija sve u jednom i sve odjednom.

zašto spominjem mandragoru?

ona je jedan od osnovnih sastojaka otrova, ali je i sama je otrov.

Image Hosted by ImageShack.us

uz sva ostala njezina dobra ili fiktivno dobra djelovanja, spominjem je najviše iz razloga što se ta čudna biljka kojoj je povijest ili stvarnost dodijelila toliko mnogo različitih značenja i učinaka, udomaćila i jedino uspijeva na dubrovačkom području, na području nekadašnje dubrovačke republike, točnije u eskulapovom vrtu ili na padinama snježnice, brda iznad konavala.

vjerujem da je teško danas naći iole pismeniju osobu, koja nije za nju čula ili kojoj iz literature, predaje ili stvarnosti, nisu poznata neka njezina svojstva, učinci, uključujući i one koji joj se samo pridaju.



Image Hosted by ImageShack.us


tražeći na internetu fotografije mandragore, naišla sam tako na mnogo tekstova u kojima se opisuje ova biljka i njezin močni i mistični utjecaj kroz vrlo dugu povijest. tekstovi su uglavnom prepisivani, tako, kad se pročita jedan od njih, o mandragori manje-više doznaš sve ono što je o njoj navedeno u rječniku simbola (dj. chavallier-a.gheebrandr, mh, zagreb, 1978., str. 387.), gdje je zastupljena u ulozi simbola.
medicinska literatura priznaje joj isključivo učinke koji proizlaze iz sastojaka njezina tkiva i opisuje ih kao analgetike s halucinogenim osobinama.


mandragora je simbol plodnosti, pomoću nje se otkriva budućnost, pribavlja bogatstvo. naime mandragora je u odmjerenim dozama droga koja može izazvati fikcije, ali u polubudnom stanju. i danas je korisna u špijunskim poslovima, jer je drogirani mandragorom podložan sugestijama pa mu je vrlo jednostavno obaviti uslugu 'pranja mozga'.





Post je objavljen 29.07.2006. u 00:40 sati.