Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kumfather

Marketing

Ma nabijem te...

U mačku piterinu, ma kuri me bolac, pili te bočka...psovke kao ispušni ventil ili manjak kulture? Recimo da se pod psovkom podrazumijeva svaka upotr(j)eba nepristojnih/prostih riječi upučenih nekome ili nečemu. Psovka se može ugnijezditi(ili ugnjezditi) i kao poštapalica u svakodnevnom govoru. Psovanje ne mora nužno uvijek biti odraz nekulture i primitivizma. Ovisno o karakteru psovača od kojeg psovka dolazi fenomen psovanja može se okarakterizirati i kao svojevrsna "umjetnost", a putem koje psovači izražavaju svoju kreativnost, maštovitost, rječitost, a ponekad i duhovitost.

Psovke mogu biti raznih karaktera, a ja bi klasifikaciju istih podijelio u par grana. Primjere neću navoditi (svatko ih može sam kreirati), a moja podjela je slijedeća:

ANATOMSKE - upotreba spolnih organa
RODBINSKE - spominjanje majke i oca
SPORTSKE - od spomena sporta do rekvizita
POLJOPRIVREDNE - traktori, alatke, nasadi...
VETERINARSKE - u glavnoj ulozi domaće životinje
RELIGIOZNE - te ne rabim i ne volim
AGRESIVNE - te su najopasnije
BLAGE/OD MILJA - koriste se uglavnom deminutivi

i uglavnom sve navedene koriste se u kombinaciji sa ljudotvornim glagolom jebati(valjda je glagol?!?).

Psiholozi i ini -ozi i -jatri kažu da je psovanje negativno emocionalno ponašanje i da ukazuje na nedostatak emocionalne inteligencije (jadan ja pun nedostataka). Psovka može služiti i kao oblik obrane i biti u svrsi zaplašivanja protivnika verbalnom agresijom. Samim time i strah/nesigurnost je ponekad uzrok upotr(j)ebe psovki. Muškarci psuju više od žena, ali zato žene psovačice to upražnjavaju sa više žara.

Fakat je da u svim narodima psovanje postoji, više ili manje, istok vs. zapad. Psovka ne poznaje naciju (osim u nekim ujfu varijantama), spol, rasu, vjeru, stručnu spremu i profesiju. Psovka se odavno uvriježila kao začin ležernim, neobaveznim razgovorima ili kao ispušni ventil kod bijesa ili nemoći.

Pročitao sam negdje(?) da psovka spada u slobodu govora i izražavanja, a opet vjerujem da se mnogi sa tom "prostom" slobodom ne bi složili. Upotr(j)ebu prostakluka čak uspoređuju sa režanjem i lavežom pasa!!! Hm...odoh ja lajat...av, av, vau, vau...Eto tako...





Post je objavljen 27.06.2006. u 09:53 sati.